Daan Jansen

Daan Jansen

Opleiding
Architectuur
Lichting
2023
E-mail
jansen.daan.1989@gmail.com

Wie goed doet, die goed ontmoet

Wie goed doet, die goed ontmoet ......

Met de moord op Anne Faber in 2017 was er in Nederland opeens veel aandacht voor mensen met een tbs maatregel. Een stormachtige discussie volgde waarin het gevaar dat deze mensen voor de maatschappij zijn breed werd besproken. Dit gebeurde op een harde toon waar vaak de consensus was dat het beter is om de sleutel weg te gooien dan het risico te lopen op recidive. 

Mijn interesse in deze groep mensen naar aanleiding van de moord was in eerste instantie de grote anonimiteit van hun bestaan en de hoge ondoordringbare muren en hekken die blijkbaar nodig zijn voor onze veiligheid, met de vraag wat voor soort gebouw er eigenlijk nodig is voor ex-criminelen. Zijn de argumenten die je op tv hoort waar en is het zinloos om het op deze manier te doen.  

Verdienen ze het wel? Moet het anders? Werken de klinieken zoals ze nu zijn ontworpen? 

Via onderzoek in boeken, het bezoeken van een aantal klinieken en gesprekken met een ex-client, tegenwoordig beleidsadviseur van een tbs kliniek, ben ik er van overtuigd dat tbs-ers wel degelijk een plek in de maatschappij mogen hebben, maar dat er nog een hoop valt te winnen voordat deze mensen een eerlijke tweede kans krijgen. 

Met mijn ontwerp voor een kliniek in de stad laat ik zien dat tbs ook een heel ander gezicht kan hebben. 


Afstudeerdatum: 8 november 2022
Afstudeercommissie: Micha de Haas (mentor), Erik Wiersema, Laura van der Pol
Toegevoegde leden tbv examen: Winfried van Zeeland, Ricky Rijkenberg

Terug naar lijst
Delen