Sybren Lempsink

Sybren Lempsink

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2022
E-mail
Sybren Lempsink
Contact
LinkedIn

Park Bundesstrasse

Een nieuw perspectief voor de Berlijnse allees
 

De Berlijnse alleeën zijn historisch gezien de ruimtelijke structuurdragers van de stad, en hebben een belangrijke rol gespeeld in de opbouw hiervan. De alleeën worden nu gedomineerd door autoverkeer. Er is nu kans om de binnenstad autoluw te maken en deze tegelijkertijd ook goed bereikbaar te houden door de realisatie van een mobiliteitshubs langs de S-Bahn ring en alternatief vervoer te bieden naar de gewenste bestemming in de binnenstad. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om de alleeën binnen de S-Bahn ring te transformeren naar “Parkallees”! 

De Bundesstraße 2, één van deze alleeën, vormt een unieke allee in Berlijn die met een lengte van meer dan 7 kilometer kaarsrecht door de stad snijdt. De allee heeft landschappelijk gezien ook een bijzondere positie en loopt van hoog naar laag Berlijn. De Bundesstraße 2 is nu ingericht als achtbaans-autoweg met verkeersknopen en loopt door woonwijken en parken. 

In de Parkallee wordt de klassieke bomenlaan van de allee geherdefinieerd. De Parkallee vormt een combinatie van een klassieke laan met een open midden, met ruimte voor meer natuurlijke biotopen geïnspireerd op de landschappen rondom Berlijn. Zo ontstaan diverse bomenlanen in verschillende composities, waarlangs geflaneerd en gefietst gaat worden, en de rust van een bos midden in de stad beleefbaar wordt. 

De drie voormalige infrastructuurknooppunten in de Bundesstraße 2 worden getransformeerd naar nieuwe bijzondere verblijfsplekken in de stad. Gebaseerd op de landschappelijke positie in Berlijn - hoog en droog of laag en nat - transformeert iedere knoop naar een verschillende habitat: de Theodor-Heuss Berg, het Ernst-Reuter Moeras en Botanisch eiland Großer Stern. Ze verbinden de ondergrondse infrastructuur met de groene bovenwereld en functioneren als natuurinclusieve mobiliteitshubs die een perfecte overstap mogelijk maken. De hubs bieden daarmee plek voor insecten, vogels en andere kleine dieren en vormen tevens de hotspots waar mensen kunnen recreëren en sporten. 

Park Bundesstraße wordt een iconische nieuwe allee in de stad. Deze nieuwe allee typologie kan ook worden toegepast in de andere alleeën van Berlijn. Hiermee ontstaat een robuust groen netwerk dat de stad veerkrachtig maakt voor de toekomst! 


Afstudeerdatum: 9 maart 2022 
Afstudeercommissie: Bram Breedveld (mentor), Joyce van den Berg, David Kloet  
Toegevoegde leden tbv examen: Yttje Feddes, Pierre Marchevet 

Terug naar lijst
Delen