Ivo Clason

Ivo Clason

How to make a home in the city?

Hoe maak je een thuis in de stad? 
 

Een eenvoudige maar complexe vraag, die een verscheidenheid aan onderwerpen behandelt. 

Het is een dialoog tussen persoonlijke wensen en maatschappelijke behoeften. Een tango tussen verschillende lagen van het intieme binnen en het bruisende buiten. Maar wat maakt het verschil tussen een huis en een thuis? Hoe we ons huis definiëren is heel persoonlijk, jouw huis is niet mijn thuis. Thuis is een fragile staat die een plek voor je kan bevatten. Het is een ontmoeting tussen het fysieke en het immateriële. Als je thuis zo belangrijk is, hoe ontwerp je, als architect, dan voor onbekende bewoners? 

Om daar achter te komen, heb ik huizen ontworpen voor mijn hele sociale omgeving om te zien of mijn concept past bij hun verscheidenheid aan uitdrukkingen van wat zij als thuis beschouwen. Het project is een poging om de bewoners centraal te stellen in het ontwerp. Het is een plek waar ze met hun eigen versie van thuis kunnen wortelen en deze uitdrukken. Zodat ze een plek kunnen vormen die in de loop van de tijd kan evolueren en zich aanpassen aan veranderende behoeftes. Het project is niet alleen bedoeld als een ode aan de stad, maar vooral aan de verzameling individuen die er woont. Elk met hun eigen, en hun gemeenschappelijke doelstellingen. 

Mijn project gaat over plaatsdefinitie en het zorgvuldig ontwerpen van de proxemics-lagen tussen het intieme en het publiek. Na het onderzoeken en bezoeken van belangrijke projecten in Osaka, Tokio en Parijs, heb ik 5 architectuurelementen gemaakt die essentieel zijn om een ​​thuis in de stad te maken. 

Met het gebruik van deze 5 elementen zorg ik ervoor dat de bewoners hun eigen persoonlijke “idee van thuis” kunnen realiseren en dat de toekomstige bewoners dat ook kunnen. 

Beginnend met een genereus frame die de algemene vorm geeft aan het gebouw en alle technische ondersteuning kan bevatten. In dit kader hebben de bewoners de vrijheid om zelf invulling te geven aan de indeling, oriëntatie in plattegrond en gevel. Dit is niet alleen gebaseerd op hun persoonlijke wensen, maar ook op een reactie op hun omgeving. Doordat de units vrijstaand zijn ontstaan ​​er informele paden tussen de woningen. Deze ambigue ruimte is gedeeld en kan in overleg met de omliggende buren tijdelijk worden aangepast voor een collectieve functie. Met deze tussenruimte creëert het een plek waar co-dividualiteit vorm kan krijgen. Door de verhoging van de begane grond ontstaat er een nieuwe laag tussen het publieke en het private. Met een maximum van 5 eenheden hebben deze innerlijke verbindingen een kans van slagen, aangezien het kleine archipels zijn. Op de begane grond is er ruimte onder de tussenruimte die is gevuld met kantoren, studio's en winkels. Deze buitenverbinding maakt het bouwblok geïntegreerd in de wijk en stad. 

 

Afstudeerdatum: 27 oktober 2021 
Afstudeercommissie: Laurens-Jan ten Kate (mentor), Ira Koers, Yukiko Nezu 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Rob Hootsmans, Henri Borduin 

Terug naar lijst
Delen