Ergin Kurt

Ergin Kurt

Opleiding
Architectuur
Lichting
2022
E-mail
ergin.kurt@live.nl

Mahalle 2.0

flexibiliteit & vrijheid binnen stedelijke verdichting

Stedelijke transformatie
In 2002 is de aftrap gegeven voor een grootschalige stedelijke transformatie in Istanbul. 
De gebieden die als eerst werden aangemerkt voor transformatie, zijn de zogenoemde ‘Gecekondu Mahallesi’. Letterlijke vertaling ‘Gece-kondu’= ‘s nachts – geplaatst. Een specifieke woning- en stedenbouw typologie van illegaal/organisch gegroeide urbanisatie die plaatsvond tijdens de Turkse industrialisatie en platteland-stadmigratie in de periode tussen 1945 en 1985.

Fikirtepe
In 2006 is de transformatie van Fikirtepe (Kadiköy/Istanbul, Aziatisch deel) begonnen. Fikirtepe is opgedeeld in verschillende ontwikkelingsgebieden, de huidige bewoners verkopen hun grond aan de ontwikkelaars, in ruil voor een appartement die zij toegewezen krijgen in het appartementen complex die gerealiseerd zal worden. 
Grote stukken van de mahalle’s (volksbuurten) worden plat gelegd, waarna daarvoor in de plaats hoge ‘moderne’ woontorens worden gebouwd. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met de bewoners - sociale aspecten en manier van leven - maar hebben de belangen van grote ontwikkelaars helaas hogere prioriteit.

Projectgebied
Het projectgebied ligt aan de noordelijke zijde van de Mandira caddesi (straat), die als toegangsweg/hoofdas fungeert en Fikirtepe met de ring verbindt. Voor mijn afstudeerproject heb ik twee kavels gereserveerd met een totaal van 52.000 m2. Het project heeft een FSI van 4+, dit betekent dat ongeveer een kwart van de Mahalle 2.0 woningen worden toegewezen aan de huidige bewoners.

Korrel
De kleinste bouwsteen van de mahalle is ontstaan door het ontwikkelen van een nieuw woningtypologie, geïnspireerd op de vele voorbeelden van de traditionele Turkse woningtypologie in Anatolië. De belangrijke kenmerken van deze typologie is dat deze de mogelijkheid geeft om te verblijven met meer gezinnen/generaties, functioneel en flexibel is en meebeweegt met de wensen en samenstelling van de familie.

De nieuwe koper krijgt een uitgebreide keuzelijst waaruit zij hun woning – naar eigen wens - kunnen samenstellen. Tevens heeft elk woning een gekoppelde ‘vrije’ ruimte die standaard als terras dient, of naar wens kan worden ingedeeld als geïsoleerde verblijfsruimte, keuken, grote slaapkamer of twee kleinere (slaap)kamers. 

Blok
De stedenbouwkundige blokken komen tot stand door het –gespiegeld- stapelen van de korrels. De appartementen/maisonnettes zijn tweezijdig georiënteerd. De toegang tot de woningen is geregeld via een ontsluiting aan het binnengebied. Hierbij heb ik me laten inspireren door de binnentuin referenties (hayat) van de Turkse traditionele woning. De parkeerkelder bevindt zich onder het gemeenschappelijke binnenplein van ieder bouwblok. De ruimten tussen de verschillende blokken worden voorzien van groen, wandelpaden, speeltuinen en biedt de mogelijkheid tot recreatie.

Wijk
In tegenstelling tot de hoge woontorens (30-35-40 verdiepingen) rondom het projectgebied, zijn de stedenbouwkundige blokken van Mahalle 2.0 acht verdiepingen hoog. Doordat het projectgebied op een heuvel ligt, meanderen de bouwblokken – parallel aan de Mandira caddesi – slangvormig naar beneden. Hierdoor ontstaan de binnen- en buitenwerelden van de verschillende bouwblokken op een natuurlijkere wijze. In het midden van het plangebied loopt het ‘Groene hart’ in noordelijke richting de heuvel op en verbindt alle bouwblokken met elkaar. Een groene strook met trappen, hellingbanen en vele plantenbakken met zitgelegenheid. Een fijne wandelroute en ontmoetingsplek voor de mensen die woonachtig zijn in de verschillende bouwblokken van Mahalle 2.0.


Afstudeerdatum: 1 december 2021
Afstudeercommissie: Bart Mispelblom Beyer, Tess Broekmans, Saša Rađenović  (mentor) 
Toegevoegde leden tbv examen: Winfried van Zeeland, Pnina Avidar   


 

Terug naar lijst
Delen