Anne-roos Demilt

Anne-roos Demilt

Opleiding
Architectuur
Lichting
2022
E-mail
Anneroos.demilt@gmail.com

Van de Buurt

Herontwikkeling van de Asterdorplocatie
 

Sinds november 2019 woon ik in Amsterdam-Noord. Het voelde meteen als een heel ander stadsdeel dan de rest van Amsterdam. Na wat meer te weten te komen over dit stadsdeel werd het steeds duidelijker dat het voor een hele lange tijd het afvalputje van Amsterdam was. Alle functies die ze liever niet in de stad wilden plaatsen kwamen aan de noordzijde van het IJ terecht. Nog steeds is het IJ een duidelijke barrière tussen Amsterdam-Noord en de binnenstad. Niet alleen is dit een fysieke barrière, er was en is nog steeds ook een mentale barrière.

In de afgelopen paar jaar is er veel veranderd in het beeld van Amsterdam-Noord. Steeds meer mensen hebben ontdekt wat voor mooi, groen en rustig stukje van Amsterdam het is. Ook is de gemeente veel nieuwbouwprojecten aan de noordzijde van het IJ aan het realiseren. In onder andere de wijken Buiksloterham of Overhoeks worden luxe appartementen uit de grond gestampt. Dit heeft nogal wat invloed op de omliggende wijken. De huizenprijzen schieten omhoog en de mensen die er al hun hele leven wonen zien hun stadsdeel veranderen in een yuppenwijk. De van der Pekbuurt bestond in 2014 voor 80 procent uit sociale huurwoningen. Nu worden veel van deze woningen gerenoveerd en op de vrije markt verkocht of voor veel meer in de vrije sector verhuurd. De meeste mensen die deze woningen huren kunnen dat niet betalen. Ze worden uit hun vertrouwde wijk verdreven of zien hun wijk drastisch veranderen.

Zelf ben ik één van de nieuwe bewoners van Buiksloterham en maak deel uit van het probleem van de gentrificatie van deze wijken. Ik vraag mij af hoe we de oude industriële wijken kunnen transformeren naar woonwijken zonder dat de huidigebewoners daar de dupe van worden.

Van de Buurt is geïnspireerd op het karakter van Amsterdam-Noord. De gelaagdheid van het stadsdeel wordt zowel in functie als in stedenbouw teruggebracht door verschillende maaivelden en publieke ruimtes toe te voegen. In het project worden diverse mogelijkheden om functies met elkaar te koppelen onderzocht. Hierdoor worden ruimtes die normaal door de dag heen leeg staan op verschillende manieren gebruikt. Deze functies kunnen elkaar versterken. Doordat de ruimtes door twee functies gebruikt kunnen worden kan de huur voor beide functies lager zijn. Hierdoor kan een gezin in een huis wonen waar ze de ruimte hebben zonder dat daar meteen een enorme huurprijs tegenover staat. Het thuis komen is ongedwongen doordat zowel de woon als werkfuncties private ruimtes hebben die meteen vanaf de publieke ruimte toegankelijk zijn. Een voordeur van een woning is herkenbaar vanaf de publieke ruimte en de werkfunctie heeft grote gevelopeningen die opengezet kunnen worden voor optimale zichtbaarheid en connectie met de openbare ruimte. Door verschillende functies samen te voegen en hierdoor ruimte vrij te spelen voor andere functies, biedt de buurt een plek voor de bewoners om zicht te ontwikkelen. De plek waar je dagelijkse activiteiten plaats vinden is niet alleen maar in huis maar in de buurt. Het gevoel van thuiskomen kan verplaatsen van je eigen voordeur naar de grenzen van de buurt. 

 

Afstudeerdatum: 24 augustus 2022
Afstudeercommissie: Micha de Haas, (mentor), Peter Defesche, Lorien Beijaert 
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Gus Tielens, Arnoud Gelauff 

Terug naar lijst
Delen