Tom Bruins Slot

Tom Bruins Slot

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
tom_bruinsslot@hotmail.com

Rust

In Amsterdam door architectuur


Dit is een ontwerp voor een plek om tot rust te komen in het centrum van Amsterdam. Een plek aan het water waar je kan even kan ontsnappen aan de drukte van de stad. Een plek waar je buiten kan zijn, waar je kan relaxen of juist focussen op iets kalms.

Als kind ben ik opgegroeid in een klein dorpje in een kleinschalige boerenlandschap. Voor mijn studie architectuur ben ik naar Amsterdam verhuisd. Hoewel het handig is om alles in de buurt te hebben, vind ik het moeilijk om tot rust te komen in de stad. Vaak heb ik de behoefte om even pauze te nemen van de stad. Weg van alle drukte. De beschikbare tijd sluit vaak niet aan op die behoefte. Een fijn rustig plekje dichtbij in de stad zou een goede oplossing zijn om op korte termijn de behoefte van rust te bevredigen.  

Door stedelijke ontwikkelingen vindt het leven zich steeds meer plaats in de stad. Iedereen heeft af  en toe rust nodig en dus een plek die de rust kan faciliteren. In een stad als Amsterdam worden rustige plekken steeds schaarser door de vraag naar meer woningen en bijbehorende faciliteiten  in combinatie met het geld dat daarmee gepaard gaat. Amsterdam is een van de dichtstbevolkte steden van Nederland en groeit nog steeds. Om die groei op een gezonde manier in te vullen is naast de hoge dichtheid ook ruimte voor rust nodig.

De exacte locatie voor dit afstudeerproject is het achterterrein van het Esso tankstation aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Het is een plek waar veel mensen dagelijks langs komen, ze kunnen er dus ook eenvoudig een kort moment van rust nemen zonder dat het veel tijd kost. Ook is het achterterrein nauwelijks in gebruik, wat het de ideale plek maakt om iets nieuws te bedenken. De locatie langs de Nieuwe Vaart maakt dat de kavel veel potentie heeft om kwaliteit toe te voegen.

De analyse naar rustige momenten en plekken heeft een aantal ruimtelijke ervaringen voortgebracht die een ruimte een rustig gevoel geven. Deze ruimtelijke ervaringen vormen de basis van het ontwerp. Behalve de ruimte kan ook de activiteit in die ruimte zorgen voor een gevoel van rust. De werkplaats met de focus op de taak zodat alles eromheen vergeten wordt. De douches waarbij alle focus naar de gedachten gaat met reflecties en ordening van op dat moment belangrijke gedachten. Het water om in te zwemmen waar de focus ofwel op de sport ligt ofwel naar de gedachten uitgaat. De douchetoren, de werkplaats en het landschap met de focus op het zwemmen, vormen samen een eilandje van rust, waarbij de ruis van de stad verdwijnt naar de achtergrond.  

In een ideaalwereld zou niet alleen deze locatie achter het Esso tankstation worden verbouwd tot een plek om tot rust te komen, maar zouden er meerdere vergelijkbare rustige plekken verdeeld over de stad moeten komen. Zodat iedereen in de stad, dichtbij huis, tot rust kan komen.

 

Afstudeerdatum: 31 augustus 2021
Afstudeercommissie: Laura Alvarez (mentor), Marten de Jong, Ira Koers
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jo Barnett, Tatjana Djordjevic

 

Terug naar lijst
Delen