Ries van den Bosch

Ries van den Bosch

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
riesvdbosch@hotmail.com

De Overslag

Een kathedraal voor haven en stad


Het project ‘De Overslag’ betreft de transformatie van een groot havenindustrieel complex aan de Vlothaven in Amsterdam, waar in de toekomst Haven-Stad zal verrijzen. Het complex wordt getransformeerd naar een centrum voor stedelijke landbouw. Naast productieruimtes is er ook plaats voor een publiek programma. Hiermee behoudt het gebouw zijn havenfunctie en geeft het met zijn publieke rol identiteit en historie aan de nieuwe uitbreiding Amsterdam Haven-Stad.

Spiraalvormige houtconstructies maken van de vierentwintig silo’s, verticale akkers waar startende stadsboeren verschillende gewassen kunnen telen. Het gesloten beton houdt oncontroleerbare factoren zoals zon, regen en insecten buiten. De totale capaciteit van de akkers staat gelijk aan 375.000 m2 traditionele landbouwgrond. De houtconstructies ontlast daarnaast de interne trechters in de silo’s, waardoor het mogelijk is de onderzijde van de trechters open te breken. De publieke ruimtes die hierdoor ontstaan laat de bezoeker het gebouw op een nieuwe manier beleven.

De oogst wordt in de naastgelegen fabriekssilo’s verwerkt tot eindproducten. De producten vinden hun weg naar de directe omgeving via drie wegen. Ze worden verkocht op het overdekte marktplein, per transport via het waternetwerk naar de directe omgeving en ze staan centraal in het fine-dining restaurant boven in de toren. Met de 375.000 m2 van de verticale akkers wordt dit een restaurant met de grootste achtertuin van Amsterdam.

De bestaande gebruiker gebruikt het complex slechts op halve capaciteit. Dit maakt het mogelijk dat de transformatie van de akkers per direct kan starten. Zo kan ‘De Overslag’ naam maken voordat het gebied wordt getransformeerd. Als de transformatie start rond 2040 zal ‘De Overslag’ door zijn voorsprong een pionier zijn binnen het gebied. De eerste publieke plaats van de Vlothaven waar superlokale producten worden geproduceerd in een gebouw met de unieke identiteit van Haven en Stad.

 

Afstudeerdatum: 13 juli 2021
Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Dingeman Deijs, Hein van Lieshout

Terug naar lijst
Delen