Hongjuan Zhang

Hongjuan Zhang

The G682 Quarries

De steengroeven van G682

Landschapstransformatie van de bergen bij Yangzi na de mijnbouw   
 

Graniet G682 is een geel-roze gekleurde steen uit het Precambrium-tijdperk, het beroemde gele graniet uit China. Ik kom uit de 'G682 granietstad', ik woonde vroeger in een dorp dat omringd werd door stenen. Ik kende echter nooit het mooie en enge verhaal erachter, tot ik een keer de honderden verlaten steengroeven in de bergen zag.  

De Chinese overheid is van plan om 4000 berggroeves te sluiten in 2020. Dus: wat is de toekomst van die bergen en hun steden? Naast de 'gewone' grote steengroeves is er nog een ander soort groeve; een kleinere groeve die dieper de berg in gaat. Deze werden vooral gemaakt door familieateliers of andere kleine industrieën. 

In mijn woonplaats Shijing, hebben mensen in de bergen gehakt en stenen uitgegraven om de stad te ontwikkelen. Dit proces heeft de bergen verwoest, maar wel een ander verbazingwekkend landschap gecreeerd. Dit post-mijnlandschap is een verwond landschap, met sporen van verdriet en verraad. Toch zijn deze littekens in het landschap ook mooi, want zij verbinden ons met de verhalen, ervaringen en herinneringen. Het verwoeste post-mijnlandschap en de daaraan verbonden sociale cultuur kunnen door de mensen worden gewaardeerd en erkend, en zelfs worden gecanoniseerd tot 'cultureel erfgoed'. Met mijn afstudeerproject heropen en ontdek ik de wonden, om het geruïneerde landschap opnieuw vorm en betekenis te geven en te gebruiken. Door de littekens in het landschap te helen en de open mijnen te transformeren, bied ik de mogelijkheid om het geheugen van de stad te weerspiegelen, maar ook om het culturele erfgoed van het landschap na de mijnbouw te ontwikkelen tot een nieuwe identiteit van de stad. 

Het is mijn visie om de berg zoals die is achtergelaten door de mijnbouwers terug te winnen en te vernieuwen met een ecologische benadering, om cultuur-, educatie- en recreatie-functies te ontwikkelen. Hierdoor kan dan een nieuwe relatie tussen de berg en de stedelijke ontwikkeling gecreeerd worden. De productieve stad en het landschap; samenlevend in stedelijke eco-ritmes zullen een geleidelijke overgang creëren van de berg naar de zee. Om het regenwater te regenereren en te zuiveren voor stedelijk landschapsherstel en stedelijke functies, laat ik het regenwater vrij van de berg stromen door het waterreservoir en de riviercorridor. Tenslotte zal de dynamiek van stad, de natuur en het ecosysteem worden gerecreëerd door het opbouwen van een stedelijke landschapsstructuur en een eco-cirkel systeem. 


Afstudeerdatum: 4 september 2020
Afstudeercommissie:
Jana Crepon (mentor), Roel Wolters, Pieter Jannink
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Roel van Gerwen, Berdie Olthof

Terug naar lijst
Delen