Agnese Fiocchi

Agnese Fiocchi

Opleiding
Architectuur
Lichting
2021
E-mail
agnese.fiocchi17@gmail.com

Marine Research Institute

Herstel en behoud van de blauwvistonijn

Het Marine Research Institute (MRI) bevindt zich in Cádiz, een stad aan de Andalusische zuidwestkust, tussen de monding van de rivier Guadalete en de straat van Gibraltar. De grond waar de stad Càdiz ligt, is al sinds de prehistorie door de mens bewoond, terwijl de stad  zelf zo'n 3.000 jaar geleden werd gesticht door een groep Fenicische navigators.  

Mijn plan is voortgekomen uit mijn persoonlijke fascinatie voor het concept van het geheugen en het maritieme erfgoed dat in deze zeer oude stad besloten ligt. In het bijzonder werd ik overweldigd door het oude visritueel van de blauwvintonijn, Almadraba genaamd, en de natuur van deze plaats als de kleur van de oceaan en zijn getijden, de ruwheid van de rotsen en de oestersteen, die de hele stad kleuren en het geluid van de zee oproepen.  
 
Tegenwoordig is de situatie anders en wordt Cádiz geconfronteerd met verschillende problemen zoals de onderbenutte natuurlijke ruimte, een grote vraag naar de tonijn, waardoor de soort in gevaar komt. Hoge werkloosheid, vergrijzing van de bevolking en lage activiteitsniveaus, waardoor het gebied is veranderd in een aangetaste stad met een sterk sociaal en economisch verval.   

Om al deze redenen is het Marine Research Institute geïnspireerd en ontworpen op basis van de culturele, sociale en natuurlijke factoren, met als doel verouderde en traditionele architectonische typologieën, symbolen, details en materialen opnieuw te introduceren naar een meer eigentijdse vorm.  

Het MRI heeft ambitie om de visserijtraditie aan te passen aan een veranderende wereld, om de culturele relatie van Cadiz met de zee te versterken en om het marine milieu te promoten. Om dit te bereiken is de Universiteit van Cadiz gebruikt als belangrijkste motor van innovatie, waarbij het onderzoek wordt gekoppeld aan het onderwijs, ondersteund door het toerisme en gericht op het herstel en behoud van de blauwvintonijn, het verhogen van het maatschappelijk bewustzijn over de toestand van het mariene milieu en haar problemen.  

Als architect is het mijn doel om de plaats te onderscheiden van de tijd waarin de stad is ontstaan, een historisch heden te definiëren dat nu is én een toekomstige tijd van waaruit het mogelijk is sporen te verzamelen.  

Het hoofddoel is de toekomstige transmissie, het herstel van de capaciteit en niet het wissen van de tijdsporen met een kopie, maar het definiëren van de herinnering. De traditionele activiteit van de visserij en het belang van het architectonisch erfgoed van de stad verduidelijken. Het verkennen van de relatie van de burger met de ruimte waarin hij leeft en zijn geschiedenis. Een situatie uitlokken die een collectieve actie inhoudt met het oog op een sociale transformatie.  

Het eindresultaat is het stimuleren van de ontwikkeling van een gemeenschap die 'leeft met' de omgeving, zelfproducerend onderzoek en innovatie, het landschap beschermend, de relatie tussen stad en zee benadrukkend en versterkend.

 

Afstudeerdatum: 20 oktober 2020
Afstudeercommissie:
Jo Barnett, Vibeke Gieskes en Stephan Verkuijlen

Terug naar lijst
Delen