Quita Schabracq

Quita Schabracq

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
quita@schabracq.com

In the eye of the storm

In het oog van de storm

De transformatie van een iconische ruïne in Beiroet

Mijn interesse in gebouwen met zichtbare littekens was het beginpunt van dit project. Ik geloof dat gebouwen belichamen wat wij als mensen ervaren en dat zij ons helpen deze ervaringen te vertellen. Gebouwen met littekens hebben de kracht om de bouwstenen van het verleden te tonen. Met name in door oorlog beschadigde steden kan het van grote meerwaarde zijn om een moeilijke geschiedenis weer te geven door bouwkunst. In verschillende landen in het Midden-Oosten worden gebouwen en steden helaas vaak beschadigd en verwoest. Neem als voorbeeld Aleppo in Syrië, Sanaa in Jemen en Mosul in Irak. De toekomstige taak voor architecten is het reconstrueren en herbouwen van deze steden.

In het Midden-Oosten kan het kleine landje Lebanon worden gezien als de meester van de reconstructie. Na vijftien jaar burgeroorlog lagen grote delen van de hoofdstad Beiroet flink beschadigd. Na dertig jaar is het nu mogelijk om de successen en misstappen van deze reconstructie te bestuderen.

 

Afstudeercommissie: Judith Korpershoek (mentor), Saša Rađenović, Peter Defesche. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Micha de Haas, Ricky Rijkenberg

Terug naar lijst
Delen