Laura Rokaite

Laura Rokaite

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
laura.rokaite@gmail.com

Re-Space

Re-Set, Re-Think, Re-Start
 

Re-Space is een gebouw voor starters in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Het is een gebouw voor vluchtelingen, migranten en voor Litouwers zelf. Het is voor jonge mensen die pas starten, maar ook voor hen die nog niet lang gewerkt hebben of opnieuw willen beginnen. Het vinden van een baan is nooit makkelijk, zeker niet in een vreemd land ver van huis met een totaal andere cultuur en onbekende taal. Re-Space faciliteert deze start; het is de missende link, deze eerste en soms ook moeilijk stap in het arbeidsbestaan.

Re-Space biedt een directe start aan omdat juist voor werkende volwassenen een snelle toegang tot werk zeer belangrijk is voor de integratie. Er is geen wachttijd omdat iedereen welkom is om mee te doen vanaf de allereerste dag in de stad. Binnen Re-Space kan iedereen zijn of haar werk doen, wat het ook is. De flexibele structuur faciliteert verschillende beroepen met gemak, van kappers die slechts een stoel en een schaar nodig hebben tot timmerlieden die werken met industriële machines. Het gaat om starten vanuit de potentie van de mensen, het gebruik maken van hun talenten, vaardigheden en ervaringen. Het is een plaats die het maken van sociale netwerken faciliteert, voor het delen van verhalen en het maken van interculturele connecties alsmede het ontmoeten van mensen met vergelijkbare interesses.

Re-space biedt -samen met de gemeente Vilnius- professionele trainingen en workshops aan om verschillende vaardigheden te ontwikkelen, om officiële kwalificaties te verkrijgen en om de Litouwse taal te leren. Daarnaast is het mogelijk om steun te krijgen van Caritas, die vluchtelingen in Vilnius opvangt en begeleidt, en van de openbare arbeidsbemiddelingsdiensten die kunnen helpen bij het vinden van een baan in de stad. Het is een gebouw om te werken, om te leren en om steun te krijgen met betrekking tot werk.

Re-Space wil iedereen inspireren om open te staan voor mensen met welke achtergrond dan ook en bij te dragen aan hun integratie. Door deel uit te maken van dit concept en een gebruiker van dit gebouw te zijn, kan iedereen een belangrijke bijdrage leveren aan een meer accepterende en inclusieve samenleving. Of dat nu is door naar de kapper te gaan bij een man uit Syrië of een sieraad te kopen bij iemand uit Eritrea; zelfs de langste reis begint met een eerste stap. Sociale en economische onafhankelijkheid is van cruciaal belang voor iedereen en wat is er beter dan daar samen aan te werken in een ontspannen omgeving in het hart van Vilnius?

 

Afstudeercommissie: Saša Rađenović (mentor), Machiel Spaan, Abdessamed Azarfane.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Marlies Boterman, Miguel Loos.

Terug naar lijst
Delen