Kristina Kosic

Kristina Kosic

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
kristinakosic@outlook.com

WAAR DE STOEP EINDIGT

 

Tijdens mijn studie op de Academie heb ik de waarde ontdekt van de publieke ruimte bij het vormgeven van steden. Met de hoge druk op nieuwe woonwijken wordt de kwaliteit van het leven in de stad steeds belangrijker, en daarmee de inrichting en het gebruik van de publieke ruimte. Musea en andere culturele instellingen erkennen dit probleem, en bewegen zich richting ideeën van vrijblijvend onderzoek en vervagende grenzen met de straat. De bezoekers observeren of kijken niet alleen meer naar kunst. Zij willen een idee, evenement of gewoon een gedeelde ervaring actief ervaren en er deel van zijn. Deze tendensen inspireerden mij om voorwaarden te scheppen voor culturele verkenning in het openbare park.

Mijn afstudeerproject is een plek waar natuurlijk en kunstmatig samenkomen, daarmee zorgend voor verbinding tussen de gebruikers via het onverwachte en de ontdekking. Het is gesitueerd in het Flevopark, een vredig natuur- en recreatiepark in Amsterdam Oost. Flevopark biedt uitstekende mogelijkheden, waaronder de nabijheid van twee bloeiende woongemeenschappen en een lange waterrand. Het park heeft scherpe grenzen, gevormd door een begraafplaats en een gesloten bosring, waardoor het voelt als de uiterste oostelijke rand van de stad. Het project bestaat uit vijf paviljoens die het gebruik van het park willen transformeren en die van elk bezoek een compleet nieuwe ervaring maken. Ze zijn zorgvuldig gepositioneerd op verschillende grenzen van het park, waardoor het gebruik wordt uitgebreid en de relatie met ontoegankelijke gebieden wordt versterkt. Deze folly’s bieden een prachtig geënsceneerd uitzicht op het park en zorgen ervoor dat kunstenaars inspiratie vinden in de natuur en het steeds veranderende landschap. Dergelijke interacties transformeren de ooit afgelegen delen van het park in toegankelijke openbare ruimtes vol verrassingen.

Tijdens mijn studie ondervond ik het belang van openbare ruimte en dat waar we naartoe gaan en waar we elkaar ontmoeten de stad maakt. Ik wilde dat mijn project dat zou weerspiegelen; de stroom van Amsterdam aanboren en de grenzen van de openbare ruimte onder handen nemen.

 

Afstudeercommissie: Gianni Cito (mentor), Albert Herder en Ira Koers.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jolijn Valk en Rob Hootsmans. 

Terug naar lijst
Delen