Jakub Jekiel

Jakub Jekiel

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
jakub.jekiel@gmail.com

HYPERLIVING


HYPERLIVING is een idee dat is geboren uit de observatie dat realiteit door technologie razendsnel verandert en samensmelt in een naadloze mix van het physieke en het digitale, ook wel hyperreality genoemd. Het project benoemt de mogelijkheden en de gevaren van de 4e Industriële Revolutie waar geautomatiseerde machines, big data, toegevoegde realiteit en andere baanbrekende ontwikkelingen onze economische en sociale toekomst herdefiniëren.

Het doel van HYPERLIVING is om gebruik te maken van zowel software als hardware, om de gebruiks-efficiëntie van ruimtes te verhogen en om mensen de ruimte en de stimulans te geven voor dagelijkse levenslange groei door slimmer gebruik van gebouwen en publieke ruimtes in alsmaar groeiende steden. Het idee balanceert vrijelijk tussen utopisch optimisme, geïnspireerd op persoonlijkheden als Cedric Price en Archigram, en de dystopische gevaren van een technocratische big-brother toekomst; met als doel vragen te stellen en een discussie op gang te brengen over de rol van architecten en architectuur bij het vormgeven van een nieuwe geautomatiseerde wereld.

 

Het voorgestelde systeem verkleint het vaste eigendom van ruimte, door toegang te bieden aan grote hoeveelheden verschillende gedeelde ruimtes bestemd om te wonen, werken, spelen en leren, en tegelijkertijd verbindt het mensen in activiteit-gerichte groepen. De ruimtes kunnen worden uitgebreid met privé- of gedeelde pods, waardoor het karakter van de gemeenschappelijke zones tijdelijk verandert en verrijkt wordt. Voor een vlekkeloze werking wordt het systeem aangestuurd door AI (kunstmatige intelligentie) gebruikmakend van gebruikersdata. De digitale kant is dus volledig geïntegreerd in het gebruik van de fysieke ruimte. Hierdoor wordt een mix van cybernetics en architectuur gecreëerd:  cyborg architectuur.
 

Het hoofddoel van de opdracht was om een universele oplossing te bedenken voor de eerder genoemde globale uitdagingen. Het wordt echter vertegenwoordigd door een prototype van een HYPERLIVING-toren die is getest in een aankomende 'slimme wijk' in Amsterdam. Het gebouw doet denken aan science-fiction genres zoals solar- en cyberpunk. Door gebruik te maken van het nieuwste technologische gereedschap, creëert het een constant veranderende weergave van de moderne samenleving. Hoewel de toren is geïntegreerd met de rest van het plan, valt het toch op in de omgeving en opereert het als een activity-hub in de buurt en als een integraal deel van een ruimer HYPERLIVING netwerk.
 

Afstudeercommissie: Bart Bulter (mentor), Dana Behrman, Govert Flint.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Gianni Cito, Laura Alvarez.

Terug naar lijst
Delen