Ewout van Rossum

Ewout van Rossum

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
ewoutvanrossum@gmail.com

Embassy of the Night

Ambassade van de Nacht

Achter de dikke deur van de club heeft zich een fantasiewereld gevormd. Een democratische samenleving voor één avond, gehoorzaam aan haar eigen regels en alles uitdagend wat overdag als normaal wordt beschouwd. De inwoners, met onmiskenbaar escapistische neigingen, ontdekken en dagen ze zichzelf uit in het heiligdom van vrijheid. Zoals zo vaak bij (sub-)culturele bewegingen, vinden onderdrukte minderheden de weg naar het nachtleven. Housemuziek werd vroeg opgepakt door de gay-black community in het begin van de jaren '80 in Amerika. Wat later een bredere cultuur werd, begon als een kleine beweging, aangewakkerd door Chicago house en XTC, met sociale acceptatie en kracht binnen een groep mensen waar vaak op werd neergekeken.

In Amsterdam heeft het nachtleven een vergelijkbare betekenis. Clubs als Roxy, iT, Trouw en Studio 80 zijn allang verdwenen, maar ze resoneren nog steeds sterk binnen hun generaties. De gemeente Amsterdam heeft begin 2020 het belang van het uitgaansleven aan de culturele infrastructuur van steden erkend in het 'Kunstenplan'. De meeste clubs die daarin werden genoemd zijn echter tijdelijk en zullen binnen de komende twee jaar sluiten. Onder druk van de huizenmarkt en andere veranderingen zullen niet-commerciële en experimentele clubs in de stad waarschijnlijk verdwijnen, zoals in Berlijn al is gebeurd.

Embassy of the Night ziet het nachtleven als een culturele instelling, vergelijkbaar met het Muziekgebouw en het Stedelijk Museum. Het is een verzameling van 7 ruimtelijke metaforen die de verschillende vormen van het nachtleven vastleggen. De metaforen worden ontwikkeld tot een breed scala aan ruimtes door ontwerpend onderzoek en referentieanalyse. Samen vormen ze de ‘Stadsclub’: een cultureel statement dat de cultuur van het nachtleven bewaart en een niet-commerciële speelruimte biedt aan toekomstige generaties.

 

Afstudeercommissie: Bart Bulter (mentor), Jolijn Valk, Kamiel Klaasse
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jarrik Ouburg, Dingeman Deijs

Terug naar lijst
Delen