Eva Souren

Eva Souren

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020

Manifest voor de slaapkamer

EEN SLAAPKAMER ALS EEN HUIS, HUT, NEST OF HOL

"Verschillende levensstijlen vragen om verschillende slaapkamertypes. Een extrovert karakter vraagt om een andere ruimtelijke vertaling dan een introvert of intiem karakter" (fragment uit ' een manifest voor de slaapkamer').

Met ‘een manifest voor de slaapkamer’ zoom ik in op de meest persoonlijke kamer en denk na over hoe we architectonische middelen kunnen inzetten bij de meest intieme en private momenten en ontmoetingen. In dit project neem ik de slaapkamer als uitgangspunt voor een ruimtelijk ontwerp; een architectonisch drieluik

Het drieluik is een experimenten-paviljoen; een laboratorium waar de waarde en het gebruik van de slaapkamer opnieuw uitgevonden kan worden. Een aanzet voor zowel ontwerpers als gebruikers, om na te denken over de rol en betekenis van deze alledaagse ruimte.

Het paviljoen huisvest drie verschillende type slaapkamers. De slaapkamers bestaan elk uit een scenario; een schakeling van architectonische scenes. Gasten kunnen een verhaal boeken en hebben dan een etmaal toegang tot het verhaal ofwel scènario. De scenario’s komen voort uit de voor mij drie belangrijkste thema’s die zich naast het slapen in de slaapkamer voor doen. De slaapkamer is immers veel meer dan een ruimte waar we slapen, ons voorbereiden op de slaap en ontwaken. Het is de kamer die de meest persoonlijke verhalen huisvest; geheimen, herinneringen, onze angsten, dromen en verlangens.

Om de slaapkamer in zijn volledigheid te ontwerpen, zowel rekening houdend met de harde, functionele kanten; als vorm, materialisatie, kleur, schaal, maat, routing als de zachte elementen zoals fantasie, gevoel, emoties en gedachten heb ik voorafgaand aan het ontwerpen van het drieluik, slaapkamers geanalyseerd en vormstudies gedaan.

De analyse bestaat uit een verzameling van slaapkamers waarbij ik zowel een beschrijvende tekst als fantasieverhalen heb geschreven. Deze zijn gebundeld tot een boekje; De Slaapkamer Collectie. In mijn vormstudies heb ik verschillende ontwerp-ingrediënten als sensualiteit en aanraak-baarheid, beweging en lichamelijkheid, textuur en tactiliteit in vorm en materiaal onderzocht.

Mijn vooronderzoek hielp mij om nieuwe manieren te vinden om ruimtes te ontwerpen. Fantasie en intuïtie werden onderdeel van de ontwerpmethode.

 

Afstudeercommissie: Wouter Kroeze (mentor), Ira Koers en Henri Borduin
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Elsbeth Falk en Chris Scheen

Terug naar lijst
Delen