Chantal Beltman

Chantal Beltman

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
chantal_beltman@hotmail.com

Van Eigen Bodem

Wijngoed op de grens van de natuur en het boerenland


In mijn afstudeerproject heb ik een ontwerp gemaakt van een wijngoed in het oosten van Nederland. Het project is gesitueerd aan de flank van natuurgebied de  Sallandse Heuvelrug op de grens van de natuur en het boerenland. Als wijnmakerij met uitkijktoren biedt het project een uniek uitzicht over de prachtige wijnranken en het natuurgebied.

Als kind ben ik opgegroeid tussen de landerijen, koeien en productie processen van mijn ouders melkveehouderij. Door de jaren heen is het landbouwsysteem veranderd. De intensieve wijze van productie staat onder druk en gaat ten koste van de bodemkwaliteit, het landschap, de natuur, de biodiversiteit en de boeren zelf. Het combineren van een duurzame landbouw en natuur ontwikkeling is de toekomst.

Het is een feit, het klimaat verandert, de aarde warmt op. De impact van klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de landbouw. Het wordt warmer, natter, droger en de zeespiegel stijgt. Deze verandering zal er voor zorgen dat er opnieuw moet worden gekeken naar de productie processen en vormen van landbouw. Maar het biedt ook kansen voor de teelt van nieuwe gewassen. Wat door de droogte van afgelopen jaren voor veel van de Nederlandse gewassen een probleem opleverde, werd voor de wijnbouw een topjaar. Het wijnlandschap is aan het veranderen en de opwarming van de aarde zorgt er voor dat er in ’s werelds grootste wijngebieden forse verschuivingen gaan optreden. Over 30 tot 50 jaar zal meer dan vier-vijfde van de wijngebieden in Frankrijk, Italië en Spanje ongeschikt zijn voor de wijnbouw. Deze verschuiving zal naar het noorden toe optreden waardoor wijnbouw in landen als Nederland veel geschikter wordt. Ook zijn er steeds meer ‘nieuwe’ druivenrassen die beter gedijen op de Nederlandse bodem met biologische aanpak.

 

Afstudeercommissie: Bastiaan Jongerius (mentor), Marit Janse en Jarrik Ouburg.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Marc a Campo en Dingeman Deijs.

 

Terug naar lijst
Delen