Annely van den Berg

Annely van den Berg

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
annelyvdberg@hotmail.com

GROW UP

Voor mijn afstudeerproject heb ik een toren op de Zuidas ontworpen waarin het opgroeiende kind centraal staat. In deze toren bevinden zich woningen, de nieuwe bibliotheek van de Zuidas en een buitenschoolse opvang. Een mixed-use gebouw voor de wijk maar ook voor de bewoners zelf. Door het gebouw meandert een ‘ontdekkingsroute’ voor het kind die langs en door de verschillende functies van het gebouw gaat.

In mijn project staat de volgende onderzoeksvraag centraal:
‘Kan architectuur in een hoogstedelijke context bijdragen aan de sociale ontwikkeling van een opgroeiend kind?’

De fascinatie voor het opgroeiende kind in een hoogstedelijk milieu is begonnen bij mijzelf. Ik ben een dorpsmeisje in de stad. Opgegroeid in een dorp op de Veluwe met alle ruimte om mij heen om de wereld te ontdekken. In mijn ontwerp refereer ik naar de opbouw van een dorp. De omgeving waarmee ik vertrouwd ben. De woning, het speeltuintje achter het huis, de straat, het sportveldje in de buurt, de gemeenschappelijke skatebaan in de wijk en ga zo maar door. Als ik daar op terugkijk gaat een opgroeiend kind steeds een stapje verder zijn of haar omgeving verkennen. Een opbouw van de veilige en bekende omgeving rondom het huis naar steeds iets verder weg en onbekender. Veiligheid gaat samen met de verantwoordelijkheid die het kind kan hebben. Nog onder toeziend oog vanuit huis spelen of zelf de verantwoordelijkheid krijgen om thuis te zijn voordat het donker wordt en dat terwijl je nog niet eens klok kan kijken.

In hoogbouw zijn de overgangen tussen de functies rondom een huis erg groot omdat er een veelvoud van alles is en is samengebundeld. Gestapelde woningen met een gezamenlijke voordeur die eindigt op de stoep van een drukke weg. Overgangszones zijn helder afgebakend en gescheiden van elkaar.

De ontdekkingsroute die door het gebouw meandert is gefocust op de stappen in de ontwikkeling die een kind maakt en de daarbij horende omgeving. Het ontwerp is daarom in drie verschillende zones opgedeeld om dit zichtbaar te maken:
Zone 1: De woningen zijn boven in het gebouw gesitueerd. Hier begint de ontdekkingsreis van het kind en speelt het kind onder direct toezicht van de ouders.
Zone 2: De bibliotheek en de buitenschoolse opvang. Hier ontmoet het kind ook andere gebruikers van het gebouw. Er is ruimte voor het kind om te spelen, gebruik te maken van de bibliotheek en van huis naar de Buitenschoolse opvang te lopen. Net als in een dorp speel je ook buiten. Je bent niet alleen en leert rekening houden met je omgeving.
Zone 3: Het plein is de laatste zone als uitloper naar de stad. De route sluit aan op het plein en bevat ruime speelplekken zoals een skatebaan, tribune en een sportveld.

In dit gebouw heeft het opgroeiende kind de ruimte om te spelen en te verkennen en zo de wereld stap voor stap te ontdekken.

Afstudeercommissie: Chris Scheen (mentor), Judith Korpershoek en Thijs van Spaandonk. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Machiel Spaan en Marlies Boterman.

Terug naar lijst
Delen