Annabel Rodriguez

Annabel Rodriguez

Opleiding
Architectuur
Lichting
2020
E-mail
a.rodriguez.cu@gmail.com

De architectuur van mijn herinneringen

Verbeeldingen voor de transformatie van een lege boerderij in Amstelveen.

Als herinneringen sterk verbonden zijn met onze emoties, hoe maak je dan ruimte voor herinneringen? Met dit plan zoek ik naar het verband tussen verbeelding en architectuur. De zoektocht koppel ik aan een urgente opgave: het wonen op het platteland door herbestemming van leegstaande boerderijen in Nederland. In deze transformatie wil ik de rol onderzoeken die herinneringen uit mijn Cubaanse kindertijd kunnen spelen.
 
Het verleden roept nog steeds emotionele reacties die ons vormgeeft. Daardoor is herinneren heel persoonlijk en uniek. Mijn herinneringen vinden hun plaats in het ontwerpproces, waarin ze elkaar nog eens beïnvloeden. De vertaling doe ik met de bestaande materialen van drie grote schuren in Amstelveen. De vergeten boerderij wordt getransformeerd met zijn eigen geschiedenis tot een nieuwe circulaire woonomgeving.
 
De resulterende gemeenschap is, door zijn sterke sociale samenhang, een manifest voor werkelijk samenleven dat ik uit mijn prille jeugd ken. Diverse verbeeldingen verbinden onlosmakkelijk de nieuwe ruimtes en de omgeving met elkaar. De individu, in een fluïde van samen-én alleen-zijn, wordt steeds geleid door routing, vormtaal en lichtinval naar een continu belevenissen van ruimtelijke rijkdom.

 

Afstudeercommissie: Henri Borduin (mentor), Hanneke Kijne en Paul van Dijk.
Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Ira Koers en Jolijn Valk.

Terug naar lijst
Delen