Paulina Kapczyńska

Paulina Kapczyńska

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
kapczynska.pk@gmail.com

GRODZKA CONTEMPORARY
Cultureel gebouw op het eiland Grodzka in Szczecin, Poland

Hoewel het eiland Grodzka midden in de stad ligt, hebben veel inwoners van Szczecin dit stuk land vergeten. Het eiland is omgeven door een sterke historische context van het populaire culturele centrum en een nieuwe hotspot in opkomst in de stad: de postindustriële haven. Tegenwoordig is de stad Szczecin Pools, maar hij heeft diverse culturele gedaantes gehad door de geschiedenis heen, zoals Deens, Zweeds, Pruisisch en Duits. Zowel de culturele onafhankelijkheid, baas zijn over eigen cultuur en de actieve participatie daarin, als de gebouwen die speciaal bestemd waren cultuur, zijn onderwerpen die al jaren verwaarloosd worden.

Grodzka Contemporary biedt een ontwerpstrategie voor het hele eiland. De voornaamste doelen waren om een meer permanente toegang van het publiek tot het eiland te introduceren vanaf de populaire linkeroever van de rivier, om meer permanente bewoning van het eiland aan te moedigen, en om ruimte te creëren voor nieuwe activiteiten langs het belangrijkste openbare pad. Een van de belangrijkste ontwerpingrepen was het plaatsen van een kunstgalerie op de zuidkop van het eiland. Het gebouw herbergt een breed cultureel programma in de plint, evenals een aantal aparte galeriekamers op de verdiepingen erboven.

Elke galerie heeft zijn eigen kenmerken en uitingen en heeft een link met het culturele erfgoed van de stad; fysieke overblijfselen achtergelaten door de landen die ooit in het bezit waren van de stad Szczecin.

Als onderdeel van het concept van de aparte galeries zitten twee kunstenaars in residentie tuinhuisjes in de volkstuinen waardoor het creatieve proces van de kunstenaar aan het publiek getoond wordt. De huisjes liggen langs het gemoduleerde en subtiele pad door het landschap van spannende kleine privé tuinhuisjes die naar het hoofdgebouw van de galerie leiden.

Dit project is mijn persoonlijke zoektocht naar een gebouw wat een nieuw soort democratie biedt binnen de hedendaagse culturele context in Polen – een eiland wat niet gebruikt wordt om diverse historische en politieke redenen. Het doel is om mensen de gelegenheid te geven om zich publiek te uiten of om een alternatieve kijk op cultuur te bieden. Het is een belangrijk probleem van dit moment omdat de wereld conservatiever aan het worden is, zowel op cultureel als politiek vlak.

Afstudeercommissie: Jo Barnett (mentor), Maurizio Scarciglia en Hiroki Matsuura. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Lada Hrsak en Micha de Haas.

Terug naar lijst
Delen