Paul Kuipers

Paul Kuipers

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
info@paulkuipers.nl

HET ACHTERHUIS
Een schuilplek voor Edward Snowden

Het Achterhuis is een ruimtelijk manifest om het belang van transparantie aan te pakken, een fundamenteel cijfer in ons democratische systeem. Het Achterhuis is een plek voor Edward Snowden die belangrijke informatie heeft onthuld over hoe regeringen en corporaties toezicht houden op de bevolking en hun gegevens stelen zodat ze hen kunnen manipuleren. Hij was hierdoor gedwongen om te vluchten en hij werd uiteindelijk stateloos, waarna hij asiel aanvroeg en ook kreeg in het buitenland. Steeds weer zien we dat mensen die zich inzetten voor openheid zichzelf moeten encrypteren; moeten vluchten en onderduiken, of nog erger, hun burgerschap verliezen.

Het Achterhuis is een schuilplaats voor Edward Snowden in Amsterdam, volgens schrijver Russel Shorto één van de meeste liberale steden in de wereld. Dit paradoxale thema van onthullen door te verbergen werd de basis voor een studie naar massa versus leegte. Het was een architecturaal hulpmiddel om de onderlinge samenhang van ruimtes te onderzoeken.

Het Achterhuis heeft als doel het aanvallen van een leesbare organisatie van ruimtes, wat de meest voor de hand liggende keuze zou zijn als we aan transparantie denken. In plaats daarvan probeert het verwarring te scheppen door een geheimzinnig element aan de ruimtelijke orde toe te voegen. Het Achterhuis is een labyrintachtig configuratie van ruimtes. Het verwijst naar de strategische functie die het labyrint heeft om zowel verwarrend als onderhoudend te zijn en te reflecteren.

Het Achterhuis herinterpreteert het typisch Amsterdamse typologie van het grachtenhuis en laat de binnentuinen van de 17e -eeuwse grachtengordel herleven als een plek om te schuilen. De paradox van het openbaar maken door onder te duiken vraagt om een dubbelzinnige plek. Het kan nooit een enkele schuilplaats zijn voor een individu, die, in het geval van Snowden, een publiek debat dient. Het Achterhuis functioneert dus als een server voor de gemeenschap. Het beschermt het individu en is tegelijkertijd verbindend binnen het collectief.

Het Achterhuis functioneert als een firewall voor Snowden, als een server met openbare programma's en als een gateway voor voorbijgangers. Dat betekent dat de bewoner een gastheer wordt voor openbare evenementen in het privédomein. Tegelijkertijd voegt Het Achterhuis een nieuw evenement toe aan de stad: een cryptische doorgang in het stedelijk weefsel. Het Achterhuis verbergt en onthult tegelijkertijd.

Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Marlies Boterman en Ronald Rietveld. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Ira Koers en Jarrik Ouburg.

Terug naar lijst
Delen