Onno Kamer

Onno Kamer

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
mail@onnokamer.nl
Contact
LinkedIn

TUSSENSTOP
Een tijdelijke haven voor de ronddwaler

De ‘Tussenstop’ is een gemeenschappelijk woongebouw voor mensen die zich tijdelijk vestigen in een stad. Het gebouw bevat diverse gemeenschappelijke ruimtes met elk een eigen karakter, waarbij de nadruk ligt op het dagelijkse samenkomen en creativiteit. Faciliteiten en diensten maken het leven van de bewoners gemakkelijker. Om tot zichzelf en tot rust te komen hebben bewoners altijd een eigen kamer die in de essentiële woonbehoeftes voorziet. 

De bewoners van dit gebouw hebben nauwelijks nog bezit, ze ervaren dat eerder als een last. Van voorzieningen maken ze gebruik wanneer hen dat uitkomt. Door het betalen van abonnementskosten mogen ze gebruik maken van alle faciliteiten en diensten binnen het netwerk. Dit netwerk wordt gevormd door meerdere ‘Tussenstops’ verspreid over de hele wereld. De bewoners van het gebouw kiezen bewust voor deze dynamische levensstijl, waardoor zij letterlijk en figuurlijk onderweg zijn en zij met regelmaat hun verblijfplaats veranderen. De ‘Tussenstop’ is dus een tijdelijke haven.

Het ontwerp voor de ‘Tussenstop’ representeert mijn persoonlijke zoektocht binnen de architectuur, stedenbouw, literatuur, filosofie en kunst. Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het ontwerp is een reflectie op bestaande theorieën over hoe mensen samenwonen. De thema’s mobiliteit, dynamiek, individualiteit en vrije tijd spelen een belangrijke rol in het project. Uit mijn onderzoek bleek dat de mens verdoofd raakt door het vergaren van kapitaal en bezit en het forensen dat daarbij komt kijken. Dat bezit proberen we vervolgens krampachtig te beveiligen en te conserveren. Dit doen we door afsluitingen en uitsluitingen te creëren,  waarachter we ons vervolgens vrijwillig en in individualiteit opsluiten. We slijten daardoor onze vrije tijd in verveling in de auto, de kleinburgerlijke woning of de anonieme flat. 

Dit onderzoek leidde tot de ontwikkeling van een gebouw waarin een dynamisch en gezamenlijk leven wordt gefaciliteerd. Mensen worden er aangespoord door het leven te kunnen dwalen door sociale situaties en creativiteit stimuleren. Dit gaat niet vanzelf; voor het gezamenlijke leven is een intermediair nodig, een overlappende ruimte die mensen verbindt. De Tussenstop maakt het mogelijk voor bewoners om rond te dwalen. In het gebouw kunnen grote groepen mensen comfortabel samenwonen, zonder hun privacy en individualiteit op te hoeven geven.

Afstudeercommissie: Laurens Jan ten Kate (mentor), Vibeke Gieskes en Bruno Vermeersch. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Jochem Heijmans en Wouter Kroeze.

Terug naar lijst
Delen