Olga Chulkova

Olga Chulkova

Opleiding
Architectuur
Lichting
2019
E-mail
archolgachulkova@gmail.com

V959 CULTUREEL CENTRUM VOOR COMMUNITY ARTS
Transformatie van viaduct 959 en aangrenzend gebied door hergebruik van lokale stedenbouwkundige, architecturale en culturele kwaliteiten.


Wat doen wij met de naoorlogse stedenbouwkundige en architecturale ontwikkelingen? Tegenwoordig worden de gebouwen en het stadsweefsel uit de periode tussen de jaren 1960 en 1980 negatief benaderd. We beoordelen het ogenschijnlijke gebrek aan identiteit en breken ze liever af en bouwen iets nieuws. Als we dit doen, ontgaat ons de verborgen betekenis van de objecten in het stedelijke weefsel die de lokale identiteit in deze 'algemene' buurten juist hebben gevormd. Om de plaatselijke identiteit te versterken zouden we moeten overwegen deze gebieden te herstructureren door nieuwe elementen aan de bestaande structuren toe te voegen.

Mijn afstudeerproject focust zich op het creëren van een nieuwe stedelijke en culturele identiteit in het westelijke deel van het Buikslotermeerplein, op het terrein van het Waddenweg viaduct (geregistreerd als brugnummer 959). Het ligt op slechts een paar minuten lopen van metrostation Noord. Het viaduct zelf heeft de ruimte op het plein gevormd; het heeft gezorgd voor ritme in de 50 jaar sinds het werd ontwikkeld. Om die reden is het viaduct een belangrijk stedelijk object voor deze plek geworden, maar het gebied mist culturele activiteiten, ondanks een zeer diverse en snelgroeiende gemeenschap, die graag zijn creativiteit wil uiten.

V959 Cultureel Centrum voor Community Arts is ontworpen om activiteiten voor gemeenschapskunst te vergemakkelijken. Het centrum is opgebouwd uit elementen van het bestaande viaduct, op de oorspronkelijke locatie. Op deze manier wordt de lokale identiteit heroverwogen en wordt het belang van principes van een duurzame en circulaire economie bij nieuwe ontwikkelingen benadrukt. Afgezien van de originele dragende structuur, die wordt gebruikt als een vlak voor straatkunst, worden alle elementen van het viaduct, inclusief balken, trappen, bushaltes en straatverlichting, geïntegreerd in het nieuwe ontwerp, zowel binnen als buiten. Op deze manier wordt vanuit het vertrouwde, generieke infrastructurele object een nieuwe, onverwachte architectuur en landschap gecreëerd. De flexibiliteit van de ruimtes en veranderbare structuren bieden mogelijkheden om het gebouw op meerdere manieren te gebruiken. De openbare ruimtes buiten volgen de structuur van het gebouw en creëren een continu cultureel landschap. Al met al creëert V959 Cultureel Centrum een plek om te verblijven, te verkennen, zich te uiten, te verrassen en verrast te worden.

Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Judith Korpershoek en Furkan Köse. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Rik van Dolderen en Jochem Heijmans.

Terug naar lijst
Delen