Natalia Sulkowska

Natalia Sulkowska

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
E-mail
n.sulkowska@gmail.com
Contact
LinkedIn

Concordia

CONCORDIA – vakmanschap van het hoogste niveau
De transformatie van een voormalige textielfabriek tot een Universiteit van Ambacht met de ambitie van een strategie voor verbetering van een Pools stadje, Bolesławiec.

INTRODUCTIE
We zijn wereldburgers, we reizen lange afstanden en zoeken nieuwe avonturen. Maar er zijn altijd plekken die in onze geest zijn opgeslagen en die ons na aan het hart liggen waar we naar terug willen. Voor mij is dat Bolesławiec, mijn thuisstad.

De afgelopen decennia is Bolesławiec een creatieve stad geworden. Toen ik daar woonde ontedekte ik mijn passie voor kunst. Het karakter van de stad heeft me gevormd tot wat ik nu ben. Na jaren in het buitenland geweest te zijn en mijn kennis op het gebied van kunst en architectuur verbreed te hebben, wordt het tijd voor me om iets terug te geven aan Bolesławiec.

Sinds het begin van haar bestaan is het een typisch industriële stad geweest. De traditie van industrie gaat door, maar is aan het verdwijnen. Op het moment staat de stad op de lijst van verouderende steden, er is geen zorg voor erfgoed en architectuur. Ondanks deze problemen liggen er ook mogelijkheden verborgen in de stad, het nut van haar georgrafische locatie; natuurlijke bronnen; cultuur en de meest krachtige: vakmanschap.

DOEL
Met mijn afstudeerproject wil ik de mensen, en vooral de inwoners, laten zien hoe belangrijk het is om om erfgoed en architectuur te geven. Hoe architectuur een stad positief kan beïnvloeden en wat het kan betekenen voor haar inwoners. Ik zou graag hun visie op vakmanschap willen veranderen. Het hoogste streven is om de jonge generatie terug te brengen naar Bolesławiec en ze daar te houden en daarmee Bolesławiec weer tot leven te wekken.

UITGANGSPUNT
Als uitgangspunt heb ik de krachtigste mogelijkheid die mijn thuisstad heeft gekozen: vakmanschap, en een perfecte plek: Concordia, een verlaten textielfabriek, en deze historische post-industriële locatie te transformeren tot openbare Universiteit van Ambacht. Als kader ben ik uitgegaan van het statement met vijf belangrijke punten: betekenis veranderen; DNA bestuderen; verbinding maken met de stad; het openen voor publiek en naar het gebouw luisteren.

CONCORDIA
Concordia is een van de meest herkenbare post-industriële terreinen in Bolesławiec met een rijke geschiedenis van gebruik en haar architectuur. Het terrein omvat een ensemble van 7 gebouwen, elk uit een ander tijdperk, dat als een halsketting om een open binnenplaats gevormd is. Op het moment zorgt er niemand voor, wat resulteert in verval. Vele bewoners passeren deze msyterieuze plek elke dag zonder te weten wat er zich achter haar muren heft plaatsgevonden.

VERDERE STRATEGIE
Er is nog steeds veel werk te verrichten, ik geloof dat dit project een begin zal zijn van een revatiliseringsstrategie voor Bolesławiec. Door het creëren van de Universiteit van Ambacht zal de traditie van vakmanschap blijven bestaan en het naar een hoger plan tillen. Vakmensen die opgeleid worden op de universiteit zouden de stad als casestudy kunnen gebruiken door aan de gebouwen in de stad te werken. Het kan Bolesławiec bekend maken en andere gemeentes met vergelijkbare problemen inspireren. Ik hoop dat deze universiteit een begin is voor een netwerk van campussen met elk hun eigen kwaliteit, en dat het tegelijkertijd meer jonge mensen in de stad zal houden.

Afstudeercommissie: Rob Hootsmans (mentor), Gus Tielens en Ira Koers. 

Terug naar lijst
Delen