Koen Hezemans

Koen Hezemans

Opleiding
Stedenbouw
Lichting
2018
E-mail
koenhezemans@gmail.com
Contact
LinkedIn

The Eternal City: Rome

Volgens de mythe ontstond Rome meer dan 2500 jaar geleden op twee heuvels. Romulus beklom de Palentijn heuvel en Remus nam positie in op een nabijgelegen heuvel, de Aventijn. Van hieruit groeide de stad uit over zeven heuvels tot een ongekende metropool.

Twee millennia later zijn haar inwoners hun mythische geloof in de eindeloze groei van Rome nauwelijks verloren. Echter, beperkt deze groei zich volledig tot het plannen van nieuwe wijken buiten de bestaande stad. Zo transformeert het agrarisch landschap van Rome langzaam tot suburbaan gebied met grote wooncomplexen in een desastreuze lage dichtheid; Appartementen gebouwen en shoppingmalls die louter met de auto bereikbaar zijn. Lage dichtheid is de vijand van de publieke ruimte en zet de bestaande stad nog meer onder druk doordat de stad niet of nauwelijks wordt onderhouden, de ontwikkeling van de stad staat letterlijk stil. De straten en parken worden niet schoongemaakt en auto’s zorgen ervoor dat het verkeer dagelijks vast loopt.

Bijna alle steden in de wereld groeien, maar de leefkwaliteit in die steden verbetert niet altijd (The Economist). Rome is een stad waar de leefkwaliteit veelal verslechtert. Tegelijk is het ook een stad met 2500 jaar aan innovatie en verandering. Deze veranderingen maken Rome zo speciaal, laag over laag hebben religieuze leiders, keizers en zelfs dictators de stad naar hun hand gezet. Bijvoorbeeld keizer Nero die na
de grote brand van 64 AD eindelijk zijn gewenste avenue’s kon maken, of de vele pausen die langs de consulaire wegen, de aquaducten, de Aureliaanse muur en de Tiber een groen villa landschap hebben gecreëerd. Bij iedere ingreep ging het naast verbetering en innovatie om de grandeur en het doen herleven van de Romeinse glorie.

Er ligt een grote opgave voor Rome om voor zichzelf weer een nieuwe toekomst uit te vinden én te realiseren, door niet alleen uit te breiden maar ook de bestaande stad te intensiveren. Dit stedenbouwkundig ontwerp laat zien dat door lessen uit het verleden en slimme ingrepen in de bestaande stad de leefomgeving van de binnenstad in Rome verbetert en nieuwe lagen en verhalen aan de eeuwige stad zijn toe te voegen.

Afstudeercommissie: Henk Hartzema (mentor), Francesco Garofalo en Hiroki Matsuura. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Herman Zonderland en Tess Broekmans.

Terug naar lijst
Delen