Jaap Leek

Jaap Leek

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
E-mail
info@jaapleek.nl

Het vieren van de snelheid

Een herontwerp voor Circuit Park Zandvoort

Van jongs af aan ben ik gefascineerd door het Circuit Park Zandvoort. Gefascineerd door de uiteenlopende bewegingsdynamiek van het ongerepte duinlandschap en de zee, contrasterend met de bewegingsdynamiek van moderne technologie van het circuit. Een plek van verstilling en een plek van snelheid. Het circuit park is onlosmakelijk verbonden met Zandvoort en wordt al decennia lang gezien als hét autosportmekka van Nederland.

Wat in 1938 begon als een geïmproviseerde stratenrace is uitgegroeid tot een circuit park dat door autosportliefhebbers over de hele wereld geroemd wordt vanwege haar glooiende route door het duingebied. Het circuit is van oorsprong aangelegd voor het faciliteren van de Formule 1 grand prix, maar de faciliteiten zijn verouderd en hebben onvoldoende capaciteit. Het circuit voldoet ook niet meer aan de huidige veiligheidseisen voor een Formule 1 grand prix en de ontsluiting van het gebied is onduidelijk.

Door de groeiende populariteit van Max Verstappen wordt er nagedacht om de Formule 1 weer terug te halen naar het Circuit Park Zandvoort. Het ontwerp speelt daar op in door ruimte te bieden aan dit sportevenement. Tegelijkertijd wordt het gebied zodanig ingericht en ontsloten dat het circuit park gedurende het hele jaar voor allerlei verschillende evenementen gebruikt kan worden. Het park met al haar faciliteiten wordt toegankelijker en aantrekkelijker om te bezoeken door het te adresseren aan de boulevard en strand van Zandvoort. Met architectonische middelen wordt gestreefd naar het versterken van de dialoog tussen de bezoeker en de aanwezige snelheden in de omgeving.

Terug naar lijst
Delen