Eric Goldhoorn

Eric Goldhoorn

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
E-mail
ericbarteld@gmail.com

Circulair

Er zijn nog maar weinig plekken op de aarde waar je tientallen jaren terug in de tijd bent. Zervreila is een van die plekken. Deze plek kenmerkt zich door belangrijke gebeurtenissen in het verleden. Het dorp Zervreila is in het jaar 1957 ondergelopen, nadat de dam in werking werd gesteld.

Zervreila bestaat nu uit een stuwmeer gelegen nabij Vals in Zwitserland. Het landschap verandert ieder seizoen. In het voorjaar smelten de gletsjers rondom het meer, hierdoor stijgt het stuwmeer richting de zomermaanden. Na de zomer is er meer behoefte aan energie, de dam wordt dan in werking gezet en genereert energie voor het nabij gelegen dorp Vals.

Zervreila is de locatie van het door mij ontworpen plan Circulair. Een cirkelvormige structuur die het contrasterende landschap verbindt met het serene programma.

Circulair is een plek waar mensen met familie en vrienden de laatste tijd met elkaar door kunnen brengen met de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken. Een plek voor een eerwaardig levenseinde. In Zwitserland is het mogelijk om ongeacht of een persoon chronisch ziek is of niet euthanasie te plegen. Op dit moment gebeurt dat op een aantal plekken die hier niet specifiek voor bedoeld zijn.

De natuur is ongerept, water stroomt vanuit de hoge bergen langs de afgebrokkelde rotsen naar het meer. Je voelt de hoogte en de zuivere lucht omarmt de stilte. De mist beweegt langzaam over het uitgestrekte meer naar de plek. De stijging en daling van het stuwmeer veroorzaakt een horizontale lijn in het landschap. De begroeiing begint vanaf de waterlijn.      

De structuur loopt mee met de helling van de berg en is verbonden met het pad dat langs het stuwmeer loopt. Aan de meerzijde staat de structuur op palen. Bij de bergzijde wordt het gebouw ingebed in het landschap. Het gebouw heeft twee verblijven die apart van elkaar functioneren, maar ook elkaar beïnvloeden. De verblijven zijn verbonden door twee gezamenlijke ruimtes. De twee kanten worden benadrukt in hun materialisatie, de meerzijde is gemaakt van hout en de bergzijde van steen.

In beide uiterste van de structuur bevinden zich de kapellen, hier kunnen de gasten in rust tot zichzelf komen. De kapellen hebben een contrasterende oriëntatie naar de natuur. De familie neemt afscheid en kan terug kijken op de mooie herinneringen die zij op de plek hebben beleefd. De nabestaanden kunnen terug keren naar de plek om de persoon te herdenken.

Afstudeercommissie: Christian Müller, Gijs Baks en Jana Crepon.

Terug naar lijst
Delen