Dex Weel

Dex Weel

Opleiding
Architectuur
Lichting
2018
E-mail
dfjweel@gmail.com
Contact
LinkedIn

Perpendiculair

Aan de voet van de Pyreneeën, tussen de Spaanse vissersstadjes Llançà en Colera, ligt het door mij ontworpen Perpendiculair. Een lineaire woonstructuur die zich vanaf de Middellandse Zee tot in de bergen uitstrekt en daarmee twee landschappelijke extremen met elkaar verbindt.

Het afwisselende natuurschoon van ruige bergen, bossen, groene valleien, strand en zee zorgt voor een divers en indrukwekkend landschap. Om de natuur zo ongerept mogelijk te laten rust de structuur op hoge kolommen. Zo ontstaan indrukwekkende vergezichten die de beleving van de natuur intensiveert.

De structuur omvat drie typen verblijfseenheden die zijn afgestemd op de landschappelijke context. De verblijfseenheden zijn met de omgeving verbonden door zichtlijnen met steeds een andere oriëntatie op de omgeving. Zo zijn de zichtlijnen in de bergen naar boven gericht op de hemel en de eindeloze horizon en de wooneenheden boven het water naar beneden. De woonstructuur biedt tevens ruimte aan publieke functies, die in de kolommen zijn ondergebracht.

Bewoners en bezoekers kunnen Perpendiculair gemakkelijk bereiken met de trein via de bestaande spoorweg. Op het kruispunt met de woonstructuur is een halte waar bewoners kunnen overstappen op een capsule die hen naar de groen-blauwe zee brengt, of toch naar de diep-grijze bergen...

Afstudeercommissie: Chris Scheen (mentor) Vibeke Gieskes, Bart Guldemond.

Terug naar lijst
Delen