Tuğrul Avuçlu

Tuğrul Avuçlu

Opleiding
Architectuur
Lichting
2017
E-mail
tugrulavuclu@gmail.com

Matter of Food. Een nieuwe ontmoetingsplek voor de Spaarndammerbuurt

Het faciliteren van de ontmoeting tussen mensen is een belangrijk element binnen de architectuur. Markten hebben een belangrijke functie als sociaal centrum in het stedelijk leven. In dit afstudeerplan is een voedselmarkt ontworpen die een ontmoetingsplek is voor de bewoners van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.

In dit project vormt eten een verbindend aspect tussen de bewoners van de buurt. De markt biedt de buurtbewoners een plek om te kunnen samenkomen, verblijven, producten te kopen, bereiden en eten. De combinatie van onder andere een buitenmarkt en binnenmarkt, restaurant en schooltuinen is gericht op het aanspreken van een brede doelgroep met verschillende inkomensniveaus, etnische achtergronden en leeftijden.

Het gebouw sluit aan op het bestaande bouwblok met aan de voorzijde ruimte voor de buitenmarkt. De routing is een belangrijk element in het plan en verbindt de binnen- en buitenmarkt met elkaar langs de oude nog bestaande kerkwand. Het ontwerp van het gebouw geeft een eigentijdse invulling aan de markthal, door bewust af te stappen van de veelvoorkomende markthal-typologie.

Commissieleden: Machiel Spaan (mentor), Ira Koers, Chris Scheen. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Bart Bulter, Rik van Dolderen.

Terug naar lijst
Delen