Maik Peters

Maik Peters

Opleiding
Architectuur
Lichting
2017
E-mail
maikpeters@gmail.com
Contact
LinkedIn

Sterrenstof - Een museum voor astronomie

Het lichaam van een pasgeboren baby is zo oud als het heelal. De vorm is nieuw en uniek, maar de bouwstenen zijn 13,7 miljard jaar oud. Het materiaal is onder meer bewerkt door kernfusie in sterren en gevormd door elektromagnetisme. Dit is een nuchtere omschrijving van een geweldig proces.

Het heeft voor mij lang geduurd voordat iemand mij dit vertelde. Het enige dat ik me kan herinneren van bijvoorbeeld de basisschool over het ontstaan van leven, is het verhaal van Adam en Eva tijdens de godsdienstlessen. Het echte verhaal is zoveel mooier en aannemelijker. Een ster is doodgegaan, zodat wij konden ontstaan.

De realiteit van de oerknal en de evolutie van het leven, is dat we ons afvragen wat het universum is, terwijl wij, tot onze verrassing, het universum zijn. Iedereen is een stukje universum dat zichzelf uitdrukt als mens voor een tijdje. Dat onze atomen ooit een ster vormden en dat wij daarvoor de energie waren van een gebeurtenis die we mogelijk nooit begrijpen.

Astronomie vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling en de algemene geschiedenis en toekomst van het heelal. Het vertelt dat het hele universum uit dezelfde materie is gemaakt.

Er blijkt in Nederland geen plek waar je eenvoudig in contact kan komen met astronomie. Er zijn voorbeelden als NEMO, kleinere sterrenwachten of het Planetarium in Artis, maar hier krijgt astronomie slechts gefragmenteerd aandacht. Op welke manier zou deze wetenschap vorm kunnen krijgen in een nieuw gebouw?

Commissieleden: Laurens Jan ten Kate (mentor), Ira Koers, Jeroen van Mechelen. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Micha de Haas, Rik van Dolderen.

Terug naar lijst
Delen