Pieter van Roermund

Pieter van Roermund

Opleiding
Architectuur
Lichting
2016

Ruimte voor de stad

Sinds 2008 is er een kentering zichtbaar in het aantal middenklasse gezinnen dat binnen de Ring A10 woont. De voordelen van het wonen in de stad wegen zwaarder dan de daarmee geassocieerde nadelen. Deze positieve trend sluit aan bij het gemeentelijk beleid, waarin de middenklasse als 'de motor van de stad' wordt aangemerkt. Amsterdam neemt hierin internationaal gezien een unieke positie in. Waar andere grote steden het kapitalistisch gewin bewust laten prevaleren spreekt Amsterdam zich uit en wil zich actief inzetten om een niet-duale stad te blijven en de middenklasse aan de stad te binden. Dit project geeft invulling aan deze ambitie. Het biedt middenklasse stadsgezinnen – met of zonder kinderen – woonruimte en een woonomgeving die aansluit bij hun specifieke wensen. 

Maar het ontwerp doet meer. Het adresseert een strategie om de stad te verdichten, waarbij juist meer openbare ruimte ontstaat en de omwonenden delen in de meerwaarde die het project biedt. Het stedenbouwkundig concept is gebaseerd op het collectief en zelfs gedeeltelijk openbaar maken van delen van het binnenterrein van het (gesloten) bouwblok. Het belangrijkste thema binnen het afstudeerwerk is de hechting tussen oud en nieuw, binnen en buiten en de rol die privacy speelt op verschillende schaalniveaus binnen het project. Dit thema vormt de aanleiding voor de gekozen ingrepen.

Het ontwerp volgt uit het stedenbouwkundig concept – het benutten van de binnenterreinen van bouwblokken – en bestaat uit een informeel netwerk dat als superpositie over het infrastructurele netwerk van de buurt wordt geplaatst. Programma in binnenterreinen, met elkaar verbonden door poortjes en informele doorgangen. Zo vormt het een netwerk voor de buurt; iets om trots op te zijn en iets dat de Bellamybuurt identiteit geeft, bouwend op de historie van de buurt. Het project gaat verder in op de uitwerking van één van deze spots. Een hybride woningbouwproject binnen het blok Schimmelstraat, Korte Schimmelstraat, Jan Hanzenstraat en Tweede Kostverlorenkade.

Afstudeercommissie: Eric Frijters (mentor), Harald Mooij, Marcel van der Lubbe. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Herman Kerkdijk, Judith Korpershoek.

Terug naar lijst
Delen