Lars Zwirs

Lars Zwirs

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015

The European Embassy: New Delhi, India

Door een proces van mondialisering en technologische ontwikkelingen wordt de wereld steeds kleiner. Om de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende landen vreedzaam te laten verlopen, onderhouden de diplomatieke diensten vanuit de verschillende ambassades de dialoog. Met kennis van elkaars culturen en bewustzijn van elkaars gewoonten en gebruiken wordt vanuit de vooruitgeschoven posten gewerkt aan wederzijds begrip.

Het ambassadegebouw ondersteunt deze dialoog. Het vraagt om een gastvrij, toegankelijk en uitnodigend gebouw. Echter, heeft het archetype zich ontwikkeld tot een ommuurde enclave met een defensief en wantrouwend karakter? Kan dit niet anders?

Het ontwerp bestaat uit een 52.000 m2 groot gebouw waarin kanselarij, residenties en congrescentrum zijn gecombineerd. Inhakend op de tendens dat steeds meer Europese lidstaten zich samenvoegen, heb ik mij de opgave gesteld om de "Europese ambassade" in New Delhi te ontwerpen die de volledige Europese Unie vertegenwoordigt.

New Delhi is als een stad in een stad het groene hart van de metropoolstad Delhi. De Britse architect, Sir Edwin Luytens, heeft in 1913 New Delhi in zijn geheel ontworpen. Het parlement, de ministeries en het ambassadedistrict zijn in één plan opgenomen. Het kenmerkt zich als één grote formele landschappelijke tuin, opgebouwd uit brede assen.

Bij het bezoeken van de Europese ambassade betreden de bezoekers het beeldenpark, dat van alle kanten toegankelijk is. Het bladerdek biedt hierbij een verkoelende schaduw tegen de brandende zon. Lopend langs de beeldende kunst veranderen de bomen van het park in kolommen. Kolommen die het maaiveld vrij houden door de residenties en kanselarij op te tillen, zodat het park verder onder het gebouw door kan lopen. De gaten in het gebouw laten de scherpe zon door tot op de fonteinen. De glinsteringen van het water creëren een rustige, ontspannen atmosfeer in het park. De lucht wordt koeler en aangenamer. Aangekomen in het hart ontvouwt de foyer zich. Welkom in de ambassade.

Afstudeercommissie: Chris Scheen (mentor), Ashok Bhalotra, Herman Zeinstra. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Mariëtte Adriaanssen, Jan-Richard Kikkert.

Terug naar lijst
Delen