Hein van Lieshout

Hein van Lieshout

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015

Het betoog voor de Nieuwe Dam & de bevrijding van de Stopera

Om een einde te maken aan de pejoratief ‘Stopera’ bevrijd ik letterlijk het Stadhuis en de Opera uit de Stopera. Uitgangspunt is de bestaande stedelijke en bouwkundige structuur. Waar zit het monument in de Stopera?

Vanuit velerlei invalshoeken, schaalniveaus, analogieën en metaforen is de opgave benaderd en geanalyseerd. Reflecterend en ontledend ben ik tot een ruimtelijke strategie gekomen om stadhuis en muziektheater toekomstbestendig te maken. Ik neem u mee in een betoog over stad en gebouw en hoop u net zoveel te verrassen als ik mijzelf heb verrast. De bevrijding van de Stopera is een overwinning op mijzelf geworden.

Het onderzoek heeft geresulteerd in een boekwerk in een oplage van 50 stuks dat ik op donderdagavond 25 juni zal presenteren. Het boek illustreert hoe ik letterlijk het Stadhuis en de Opera uit de Stopera bevrijd.

Het huis voor de Nationale Opera en Ballet is een uit dezelfde logica geredeneerde strategie. Vanaf nu staat de twee-eiige Siamese tweeling op eigen benen.

Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Tom Frantzen, Paul Toornend, Pjotr Müller (adviseur). Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Rik van Dolderen, Judith Korpershoek.

Terug naar lijst
Delen