Egle Suminskaite

Egle Suminskaite

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015

Platform voor wetenschap: Medische faculteit in ‘Santariskes’, Vilnius

Dit is een ontwerpvoorstel voor de medische faculteit (MF) in ‘Santariskes’, Vilnius. De MF heeft momenteel geen goed ontworpen ruimtes die aan hun eisen voldoen. Er is een nieuw platform voor wetenschap ontwikkeld. De MF is zodanig ontworpen dat het inspireert en dient als ontmoetingsplaats voor studenten en professionals, plaatselijke bewoners en bezoekers. De geselecteerde locatie is de medische campus ‘Santariskes’, in het noorden van Vilnius. Ik heb geprobeerd een medisch centrum te creëren met een verscheidenheid aan functies: educatie, onderzoek, private ondernemingen en woongelegenheid. Een grotere verscheidenheid aan functies zal de kwaliteit van de campus verbeteren.

Campus

De meest problematische aspecten van de campus zijn: het centrale gebied staat vol met auto's omdat er slechts één straat is voor al het verkeer, parkeerplaatsen en groene zones overheersen in het gebied, er is geen geschikte plek voor de behoeften van de gemeenschap, het is monofunctioneel en er is geen algemeen concept voor groenvoorziening. Ontwerpoplossingen zijn onder andere: een nieuw transportnetwerk, nieuwe parkeerstructuur, groenvoorziening terug naar het hart van de campus brengen, plaats voor een openbaar programma, woongebied voor verschillende gebruikers, MF (wetenschap toekomst) in het hart van de campus.

Gebouwencomplex
Het profiel van het gebouw is zo smal mogelijk ontworpen. Dit is gedaan zodat er meer ruimte overblijft voor groenvoorziening. Het hoofddeel is verhoogd en waarborgt de visuele of fysieke continuïteit van het gebied. Op de begane grond is er een ruimte voor openbaar gebruik ontworpen die is gericht op de groenvoorziening.

De afdelingen zijn langs een ononderbroken lijn geplaatst, omdat de interactie tussen de afdelingen essentieel is. Het geheel is ingekaderd door een circulatieruimte bovenop. Op deze manier is het meer betrokken bij de activiteit van het gebied. Elke afdeling heeft zijn eigen zone en is tegelijkertijd geïntegreerd in de gehele structuur. Twee hoofdverdiepingen worden ondersteund door de ononderbroken serie trappen. Het hoofdprogramma en zone zijn voor laboratoria, welke aan de ene zijde van het volume zijn ontworpen. Aan de andere zijde zijn kleine kantoren gesitueerd. Ze zijn smal, maar gericht op de groenvoorziening buiten. De middelste zone is op alle verdiepingen open en er is lichtinval van boven.

De zone rond het auditorium wordt de hoofdingang van het complex. Het gebouw is 'gevestigd' op de begane grond in twee transparante volumes. Een ervan is de hoofdingang van de MF cafetaria, de andere is een ingang van het conferentiecentrum. Twee stroken van verschillende faculteiten komen hier samen. De begane grond is door twee 'lijnen' van trappen verbonden met de bovenste verdieping. In het midden van deze zone 'hangt' de lokale bibliotheek. Het is een open en informele ruimte die een visuele en fysieke connectie heeft met het hele gebied.

De meest belangrijke aspecten die gebruikt zijn in het ontwerp voor het gebouw:

  • De vorm (expressie) van het gebouw zelf is niet belangrijk, maar wel wat er binnen het gebouw plaatsvindt;
  • Onderzoek / leren - verzorg de benodigde instrumenten en goed georganiseerde functie;
  • Ontmoeting / interactie - circulatieruimte visueel / fysiek verbonden met alle gebieden;
  • Een onafgebroken stroom - geen donkere gangen / open dynamische onafgebroken ruimte;
  • Kwaliteit van ruimte - visuele relatie met de buitenwereld in circulatie- en werkruimtes en omgekeerd.

Er is gekozen voor de kleur wit. Platform voor wetenschap als een blanco vel papier, waar alle magie plaatsvindt.

Afstudeercommissie: Laurens Jan ten Kate (mentor), Jo Barnett, René Bouman, Holger Gladys. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Madeleine Maaskant, Marc a Campo.

Terug naar lijst
Delen