Alies Koree

Alies Koree

Opleiding
Architectuur
Lichting
2015

Gaaster[land-goed]

Het plan Gaaster[land-goed] toont een nieuwe eigentijdse manier van recreëren op een vakantiepark, waarbij het contact tussen de gebruiker en de omgeving centraal staat. De huidige ontwikkelingen op het gebied van vakantieparken in Nederland bestaan uit grootschalige parken. Deze parken vormen bijna complete dorpsuitbreidingen met een geheel eigen stijl, voorzieningenniveau en accommodaties. Een dergelijk "all-inclusive" aanbod voorkomt dat de recreant de omgeving intrekt en gaat verkennen. Bij deze parkopzet wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de lokale kwaliteiten en aanwezige voorzieningen. Terwijl de behoefte van de recreant anno 2015 steeds meer vraagt om authenticiteit, contact met de natuur en omgeving.

Gaasterland is met al zijn contrasten een uniek bosrijk kustgebied in Friesland. Fiets- en wandelpaden over glooiingen wisselen elkaar af met vergezichten en pittoreske dorpjes. Het plan laat zien hoe een bestaand maar ongebruikt landgoed in Gaasterland getransformeerd wordt in een eigentijds kleinschalig vakantiepark met huisjes als onderdeel van een groter recreatief netwerk. De recreant kan zelf, naar aanleiding van de gewenste sfeer en mate van privacy, zijn ideale verblijfsplek op het park kiezen en zo de omgeving optimaal ervaren. Door het vakantiepark, de omgeving en de regionale voorzieningen aan elkaar te koppelen ontstaat een duurzaam recreatienetwerk afgestemd op de beleving van de vakantieganger.

Ontwerp
Op Gaaster[land-goed] geen individuele kavels met privévoortuin en parkeerplaats. De huisjes zijn gepositioneerd in zogenaamde clusters met ieder zijn eigen sfeer en mate van privacy. Daarnaast maken de clusters het mogelijk om zowel in groepsverband als individueel op het park te verblijven. Hiermee speelt het plan in op de huidige verblijfsbehoefte; men wil samen recreëren maar is daarbij ook gesteld op de eigen privacy.

De gekozen bouwmethode is geïnspireerd op een constructieprincipe van oudsher veelvuldig toegepast in de recreatiebouw. Het systeem is vanuit een basisprincipe makkelijk uitbreidbaar en aanpasbaar. Daardoor kan het op een efficiënte wijze afgestemd worden op diversiteit in het gebruik en de specifieke ligging per huisje. De diversiteit in positionering, oriëntatie en vormgeving geven de vakantieganger de mogelijkheid het verblijf af te stemmen op persoonlijke voorkeuren.

Je eigen unieke plekje in het bos; laat je telkens weer verrassen door het diverse landschap. Voel de sfeer van de omgeving tot in je huisje; het uitzicht en de materialen uit het bos. Tussen de huisjes is ruimte om te ontmoeten en samen te komen terwijl nabij het huisje ruimte is om je terug te trekken. Trek er op uit en verken de omgeving of lees een boek op je eigen veranda in het bos. 'Creëer je eigen type verblijf in en met de omgeving.'

Afstudeercommissie: Jeroen van Mechelen (mentor), Harm Veenenbos, Machiel Spaan. Toegevoegde leden t.b.v. het examen: Marcel van der Lubbe, Jan-Richard Kikkert.

Terug naar lijst
Delen