Martijn Tjassens Keiser

Martijn Tjassens Keiser

Opleiding
Architectuur
Lichting
2014

The Urban Camping. Synergy young and old

‘Als gezin met een kind of een jongere met een beperking, is het vaak moeilijk om met het hele gezin op vakantie te gaan. Daarom organiseert de Stichting Wigwam Vallei Nederland speciaal de Wigwamvakanties: logeren in een aangepaste groot wigwamvakantiehuis of in een wigwamhuisje, met een avontuurlijk activiteitenprogramma voor alle kinderen.’
– stichting wigwam vallei

Deze opgave vertaalt het concept van de WigWam naar een stedelijke camping met het doel de stad Amsterdam toegankelijker te maken voor kinderen met een beperking middels deze kleine groene oase in de stad.

Vrijwilligers
Met de stad als locatie grijpt dit project de kans aan om de maatschappelijke meerwaarde te onderzoeken van deze nieuwe doelgroep in de stad. De stedelijke camping is grotendeels afhankelijk van de hulp van vrijwilligers. Elke vrijwilliger heeft de taak om met een kind op te trekken. Overdag doen de vrijwillgers activiteiten met de kinderen waardoor de ouders ontlast worden en ook van hun vakantie kunnen genieten. Voorheen werd deze rol van vrijwilliger vervuld door studenten, maar in dit project wordt deze taak overgenomen door ouderen.

Eenzame ouderen als vrijwillger
Eenzame, vaak alleenstaande ouderen die fysiek nog fit zijn, maar in een sociaal isolement dreigen te vallen hebben volgens onderzoek sneller kans op lichamelijke achteruitgang. Veranderingen in het zorgstelsel zorgen ervoor dat ouderen langer thuis blijven wonen. Door een levendig woonmilieu te bieden waar ruimte is voor contact zullen de ouderen minder snel in een sociaal isolement vallen en zal de druk op de zorg worden ontlast.

Balans tussen zien en gezien worden
Met veel verschillende doelgroepen op een vrij dichte plek is het belangrijk om de balans te zoeken tussen privé en publiek. Elke gebruiker heeft een andere behoefte en kan zijn positie ten opzichte van de andere gebruikers zelf bepalen. Dit wordt mogeljk gemaakt door de functies verticaal en horizontaal op te delen in verschillende domeinen. De begane grond is volledig ingericht op de activiteiten, levendigheid en het samen zijn. Hoe hoger je komt in het gebouw hoe meer je je terug kan trekken en er rust is. Horizontaal is het opgedeeld in twee domeinen. Het domein van de gast en dat van de vaste bewoners, de ouderen. Hierdoor wordt niemand gedwongen om contact te maken, maar door de open opzet en het zicht naar de bovenliggende verdiepingen wordt het contact maken gestimuleerd.

De stedelijke camping laat de balans zien tussen zien en gezien worden en stimuleert het contact tussen verschillende mensen.

Terug naar lijst
Delen