Inge Vleemingh

Inge Vleemingh

Opgegroeid in een plattelandsdorp aan de Achterhoekse IJssel ken ik alle ins en outs van het landelijk gebied, inclusief het boerenbedrijf, de natuur en de dorpsgemeenschappen. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur in Amsterdam leerde ik de andere kijk op het platteland kennen, die vanuit de stad. Juist in deze tijd van tegenstellingen tussen bevolkingsgroei/krimp, welvaart/crisis en goedkoop/duurzaam is het belangrijk dat deze twee elkaar weer weten te vinden, op wat voor manier dan ook. Via struinen door de uiterwaard, wonen in de stadsrand, werken op het platteland, wandelen door de bossen of eten in het park. Daar wil ik graag aan mee werken, samen voor een mooier, maar vooral beter buiten!

Go nuts!

Go nuts! is een voorbeeld hoe we om kunnen gaan met ruimtelijke én maatschappelijke vraagstukken op het gebied van industriële landbouw. Een transformatie van mono en uitputten naar multi en benutten, waarbij we de grootschaligheid en impact van deze industrie niet ontkennen of wegstoppen. We maken deze eigenschappen tot een uitdaging en creëren een nieuw multifunctioneel landschap. De oorsprong van het vlees op ieders bord wordt zichtbaar in het landschap.

Go nuts, omdat Nederland een gewaagd plan nodig heeft om de discussie over industriële landbouw te voeden. Daarnaast wordt de belangrijke liefdevolle nutslaag toegevoegd aan het landschap van de Peelhorst. Tenslotte plant de vierde generatie van importboeren hier ruim zeshonderd hectare scharrelbos gevuld met nuts/noten. Dit plan toont aan dat industriële biologische varkenshouderij in de Peelhorst een waardevolle ruimtelijke structuur aan het landschap kan toevoegen. Met het plan wordt een nieuw perspectief geschetst voor een regio die op slot lijkt te zitten. De vierde generatie van importboeren is hier geboren en getogen en zal liefde en zorg naar de Peelhorst brengen. Hierbij wordt aangesloten op het karakter en de voordelen van de Peelhorst; de grote schaal, de PeelRaamstelling en de ondernemingsgeest.

 De PeelRaamstelling vormt de ruggengraat van het plan. Door gebruik te maken van de open en gesloten zijde van de stelling krijgen functies een logische plek. Aan de defensiezijde komen de massieve functies, zoals scharrelbossen voor de varkens, bedrijfsgebouwen, biomassateelt en het transformatiestation. Aan de schootsveldzijde van de stelling liggen open, weidse rietvloeivelden die water zuiveren en het grondwaterreservoir aanvullen. Hierdoor wordt droogteschade voor de akkerbouw voorkomen. De nieuwe structuur van rietvloeivelden en scharrelbossen vormt een schakel tussen diverse natuur- en bosgebieden en draagt daarmee bij aan de ecologische structuur en vergroting van de biodiversiteit.

De deels verdwenen defensiewal wordt hersteld en krijgt een dubbelfunctie, door de leidingen voor de aanvoer van varkensvoer en de afvoer van mest naar het transformatiestation. Een nieuw varkensbedrijf met bedrijfsgebouwen, stallen, scharrelbossen en rietvloeivelden vormt een ruimtelijke eenheid die ‘nutsgoed’ wordt genoemd. De onderlinge relatie blijkt uit de lanen die de verschillende onderdelen verknopen en het biomassabos dat het nutsgoed omsluit. De dorpen, kazematten en nutsgoederen krijgen een visuele relatie door de brede lanen met zichtlijnen die ze verbinden. Deze routes gericht op landmarks in de omgeving doen denken aan de oude heidepaadjes gericht op de kerken in de omgeving, in de tijd van de woeste Peelhorst.

De lanen en scharrelbossen zijn toegankelijk voor bezoekers en zijn de schakel tussen de dorpen en het kanaal. Aan de randen van de horst, bij de dorpen komt door de verplaatsing van de varkensbedrijven ruimte vrij. De dorpsrand transformeert door ruimte voor tijdelijke initiatieven, nieuwe teelten, dorpse functies en streekgebonden activiteiten.

Er komt ruimte op de Peelhorst, ruimte om te ademen, ruimte voor nieuwe kansen voor iedereen. Biologische landbouw, duurzame innovatieve akkerbouw, nieuwe natuurgebieden en een prachtig landschappelijk raamwerk om doorheen te fietsen, in te struinen, te ontdekken en te leren. Op deze manier maakt grootschalige, industriële landbouw een liefdevol en tijdsbesteding landschap met nut voor ondernemers en genoegen voor zijn bewoners. Niet gek, Go nuts!

Kijk voor meer info op: ingevleemingh.wordpress.com/go-nuts/

Terug naar lijst
Delen