Frank van Zuilekom

Frank van Zuilekom

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2014

Jammo Já. Val Bisagno - Genova

Genova is een historische stad in het noorden van Italië en is bekend geworden door verschillende oorlogen, de pesto en natuurlijk Christoforo Colombus. Door morfologie en de strategische ligging is de stad op een natuurlijke wijze ontstaan tussen het Appenijnen gebergte en de Ligurische kust. Het onderliggende landschap en het klimaat hebben ervoor gezorgd dat er een langgerekte maar zeer compacte stad is ontstaan die zich manifesteert naar de kust. Het oude stadscentrum van Genova, Centro Storico, is qua schaal vergelijkbaar met de grachtengordel van Amsterdam maar is qua dichtheid een veelvoud hiervan.

Door het onderliggende reliëf en de toename van infrastructuur zijn de ruimtes beperkt. Hierdoor is het leefklimaat de laatste decennia verslechterd, met name het centrale gebied rondom de haven en het oude centrum. Vanaf het onstaan van de stad heeft de haven een belangrijke rol opgeëist. De groei van de stad liep parallel aan die van de haven en in de loop van de tijd zijn haven en stad in elkaar gegroeid. Door deze ontwikkelingen zijn de laatste open ruimtes binnen de stadgrenzen van Genova ingevuld met infrastructuur.

Concept
Ruimtegebrek met opvolgend waterproblematiek is niet alleen in Genova een probleem. De problematiek op schaal van de Ligurische kust, de stad, wijken en de inwoners vereist een integrale aanpak. De valleien zorgen voor de afvoer van water uit de bergen met pieken in de maanden oktober en november.

In de huidige situatie stroomt de vallei geregeld in deze twee maanden over en staat het “droog” in de overige maanden. De visie is om in de overige tien maanden de valleien een andere functie te laten vervullen. Door de pieken van oktober en november op te vangen in de overige maanden kan er voor een meer constantere stroom van water worden gezorgd. Op deze manier worden de valleien veiliger en kunnen de grote open ruimtes weer gebruikt worden voor het stedelijke leven, recreatie, ontspanning, beweging etc. Het toegankelijk maken, vergroenen en omvormen van de valleien betekend het leefklimaat in de stad verbeteren.

Door de omvorming van de 22 valleien die Genova kent of heeft gekend, ontstaan er op natuurlijke wijze 22 verbindingen naar de Ligurische kust en/of het Appenijnen gebergte.

Terug naar lijst
Delen