Simon Christiaanse

Simon Christiaanse

Opleiding
Architectuur
Lichting
2013
Website
www.simonchristiaanse.com
E-mail
mail@simonchristiaanse.com

Supermeubilair

Met mijn afstudeerwerk begeef ik me op het raakvlak tussen architectuur en meubelontwerp. Ik stel voor woningen niet langer te verhokken, maar om de hele enveloppe te benutten voor het plaatsen van één stuk supermeubilair.

Ik zie de woning als een vrij veld waarin een grote hoeveelheid activiteiten moet kunnen plaatsvinden. Het is de taak van de architect om binnen dat vrije veld die activiteiten en bijbehorende voorzieningen te ordenen. Als ordenend en faciliterend element bied ik supermeubilair, één ruimtelijke structuur die de functie van scheidingswanden, vloeren en meubilair integreert.

Supermeubilair is een configuratie van massa en ruimte die nauwkeurig kan worden afgestemd op de eigenschappen van de het woonprogramma. Ruimtes in het supermeubilair bieden plek aan de onderdelen die snel rommelig worden, terwijl de vrije ruimte buiten het supermeubilair zoveel mogelijk gevrijwaard blijft van spullen.

Omdat veel woonactiviteiten zowel vrije ruimte als opbergruimte vragen, vinden veel activiteiten plaats waar massa en ruimte elkaar raken. Zo gaan supermeubilair en vrije ruimte voortdurend een relatie met elkaar aan.

Vanuit vier verschillende configuratie-typen heb ik vier woningen ontworpen, voor specifieke personen, in bestaande gebouwen. De ontwerpen maken zichtbaar welke unieke ruimtelijke kwaliteiten ieder type oplevert en hoe je met supermeubilair in een gebouw met beperkte omvang, een ruimtelijke maar ook functionele woning kunt maken.

Terug naar lijst
Delen