Robert Bijl

Robert Bijl

Opleiding
Architectuur
Lichting
2013
Website
www.robertbijl.com
Contact
LinkedIn

FOA [C/M]. Repurposing of an office building

Mijn project gaat over het voormalige Fortis-hoofdkantoor aan het Rokin in Amsterdam. Een groot leegstaand kantoor uit de jaren 80 in het centrum van de stad waar geen nieuwe invulling voor gevonden kan worden.

Vanwege het formaat en de uitstraling van het gebouw wordt door veel partijen geopperd tot sloop over te gaan. Ik vind het te vroeg om zo’n uitspraak te doen. Het bestaande pand kan veel kwaliteiten bieden die eerst onderzocht moeten worden.

De creatieve sector en het creatieve onderwijs zijn de perfecte invulling voor dit soort leegstaande bedrijfspanden. In tegenstelling tot bedrijven of woningen voegen zij zich makkelijk naar hun omgeving, is relatief weinig herbouw vereist aangezien er veelzijdiger met ruimtes omgegaan kan worden en kunnen zij een buurt een positieve impuls geven. Het Rokin, de rode loper, kan een goede impuls gebruiken in de vorm van de creatieve sector en het onderwijs.

Het vak fotograaf is zich op het moment, door de crisis en de omslag naar digitale fotografie, stevig aan het veranderen. Twee instituten die synoniem staan voor fotografie zijn het Fotografie Museum (FOAM) en de Foto Academie (FOAC). Twee los van elkaar opererende instituten die elk een nieuwe impuls kunnen gebruiken.

De FOAC kan deze moeilijke tijd doorkomen door samen te werken met het FOAM, zichtbaar te zijn en een duidelijke richting te kiezen. De FOAM kan doorgroeien naar het grootste fotomuseum in de Benelux en zo het vak fotograaf meer op de kaart zetten. Met mijn afstuderen heb ik het FOAM en de FOAC een plek gegeven in het voormalige pand van de Fortis aan het Rokin, dat daarmee nieuw leven ingeblazen wordt. Zo ontstaat een nieuw platform voor fotografie waar de FOAC, het FOAM, de fotografie algemeen en ook het Rokin sterker uit zullen komen.

Doel van het project is een realistische invulling voor de locatie te benoemen en te ontwerpen. Pijlers binnen het project zijn de ontwikkeling van de FOAC en FOAM en het hergebruik van bestaande kantoorpanden in de stad. In het ontwerp is uitgegaan van de bestaande constructie. De gevels en de totale massa van het gebouw zijn aangepast om zo beter aan te sluiten op de stad en de functie. Zo is het gebouw opgesplitst in verschillende volumes om aan te sluiten op verkaveling van de omgeving. Daarnaast zijn de volumes naar het Rokin verschoven om zo de aansluiting op de Nes te verbeteren. Ook zijn er aansluitingen gemaakt naar metro onder het Rokin.

Door verschillende typen expositie en studioruimtes aan te bieden biedt het gebouw de kans aan het FOAM en de FOAC door te groeien. Met openbare of semi openbare exposities wordt de positie en de zichtbaarheid in de stad verbeterd.

Terug naar lijst
Delen