Femke Poppinga

Femke Poppinga

Opleiding
Architectuur
Lichting
2013
Website
www.femkepoppinga.nl

Buiten wonen in de stad: Een huis voor Gijs

Gijs (11 jaar) verhuisde op jonge leeftijd van het centrum van de stad naar een huis met een tuin buiten de stad. Zoals Gijs zijn er velen. Jonge gezinnen die de stad verlaten voor een huis met een tuin. Deze gezinnen wonen graag in de stad met werk en school op fietsafstand. Maar woonruimte die deze gezinnen kan overtuigen in de stad te blijven wonen ontbreekt. Daarnaast is de aanwezigheid van gezinnen in de stad essentieel voor de kwaliteit van het wonen in de stad.

In dit project wordt daarom gezocht naar een woongebouw in het centrum van de stad dat een aantrekkelijk stedelijk alternatief biedt voor een huis met een tuin buiten de stad. De kwaliteiten van het vrijstaande huis met tuin, waarvoor Gijs en zijn ouders de stad verlieten, staan model voor het ontwerp van een collectief woongebouw in het centrum van de stad.

Gedraaid gestapeld rondom een open, collectieve kern liggen woningen, werkruimten en buitenruimten. Met deze organisatie zijn binnen- en buitenruimte door het hele gebouw met elkaar verweven. Alle woningen staan middels de privé buitenruimte in open verbinding met de collectieve kern waardoor een mate van gemeenschappelijkheid ontstaat. De bewoners worden weer buren. Zorgvuldig vormgegeven zichtassen en overgangen van collectief naar privé zorgen voor voldoende privacy. Elke woning biedt uitzicht over de stad in drie windrichtingen, al dan niet over je eigen tuin uitkijkend.

Terug naar lijst
Delen