Bas Schuit

Bas Schuit

Opleiding
Architectuur
Lichting
2013

Tijd voor ruimte: herontwerp van de leegstaande Chassékerk in Amsterdam

Ik startte mijn opgave met mijn wens voor een plek om afstand te nemen van de hectische Amsterdamse binnenstad. Het is een onderzoek geworden naar een gebouw dat gebruikers een plek biedt zonder een direct programma en waar architectuur ze begeleidt weg van de hectiek. Als testcase gebruik ik hiervoor de leegstaande Chassékerk in het voormalige stadsdeel De Baarsjes.

Door de locatie en het bestaande kerkgebouw te zien als een park, worden ze een middel om de gebruiker afstand te laten nemen van de stad. Dit gebeurt door drie 'ringen' te introduceren die, door specifieke ruimtelijke kwaliteiten in te zetten, de gebruiker stap-voor-stap verder wegnemen van de stad.

De eerste ring om het gebouw is een ruimte voor ontmoeting en activiteit onder de platanen of bij de kastanje. Het biedt openheid en geeft door de gravel als ondergrond een zachtere, meer sensitieve beleving van de publieke straat.

Het robuuste kerkgebouw is van haar niet-dragende elementen ontdaan, waardoor de rondgang en het schip zich hebben geopend voor de stad. De rondgang wordt een arcade en verheft zich van het maaiveld doordat het een paar treden hoger ligt. Binnen de beschermende muren van het kerkgebouw is een grote binnentuin om doorheen te kuieren, waar het zonlicht een veranderend schaduwspel van de spanten laat aftekenen op de grond.

De ultieme ruimte om afstand te nemen bevindt zich op de verdieping in een nieuw toegevoegd betonnen carré om de bestaande kerk heen. Deze ring is aan de buitenzijde geheel gesloten en neemt hierdoor fysieke en visuele afstand van de stad. De ruimte die is ontstaan tussen de nieuwe ring en de bestaande kerkmuur zijn gevormd tot plekken om te zitten of te staren naar de binnentuin. Het binnenvallende licht geeft elke ruimte haar eigen karakter.'

Terug naar lijst
Delen