David Kloet

David Kloet

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2012
Website
www.immergrun.nl
E-mail
david@immergrun.nl

Nieuw Amsterdam-Oost: de transformatie van het metropolitane landschap

'Het ommeland van Amsterdam wordt gezien als een grote kwaliteit van onze "lobbenstad", maar de druk hierop neemt toe. Hoog tijd om het modernistische denken over functiescheiding van stad en land achter ons te laten en een voorstel te doen waarin het landschap integraal onderdeel is van de metropool. Het landschap is immers geen tegenpool van de stad, maar een onmisbaar onderdeel van het stedelijk leven.

Op de kruising tussen de Amsterdamse grachtengordel en de nationale landschappen van het IJmeer en het Groene Hart ligt de Diemerscheg, gekarakteriseerd door veenstromen en veenweide, maar ook versnipperd door zware infrastructuur. Ingeklemd tussen de kennisstad Amsterdam en de suburb Almere manoeuvreert een groeiende hoeveelheid verkeer zich dagelijks door dit gebied. De stedeling zoekt naar recreatiemogelijkheden en waardevolle plant- en diersoorten zoeken hier een habitat.

De resultante is een versplintering van het landschap tot restruimten. Dit ontwerp voor een nieuw metropolitaans parklandschap in Amsterdam- Oost geeft de transitie tussen stad en ommeland vorm. Niet één verbinding, maar de samenhang bepaalt de kwaliteit van dit ontwerp waarin verschillende opgaven en tegenstrijdige belangen binnen één en dezelfde ruimte zijn opgelost. De restruimten worden als landschapskamers opnieuw ingericht en verbonden in het stedelijk weefsel tot een levendig metropolitaan parklandschap.'

Terug naar lijst
Delen