Sjuul Cluitmans

Sjuul Cluitmans

Een ziel voor de Vinex

Het imago van Nederland als tolerant land heeft de laatste jaren te lijden onder de opkomst van populistische politici als Pim Fortuyn, Rita Verdonk en Geert Wilders. De burger is boos: op de overheid, op mensen van elders, op moslims.

In de Vinexwijken is ook boosheid. De vraag naar 'sociale versterking' van de Vinexwijken dient zich dan ook aan. Problemen en overlast in de Vinexwijken zouden verband kunnen houden met een gebrek aan georganiseerde activiteiten en het ontbreken van een cultureel programma voor de bewoners. Er is in de wijken 'niets te doen' en niets wat mensen bindt.

Ik heb een onbehaaglijk gevoel over de situatie in Nederland. Ook heb ik – en dat is iets heel anders – een fascinatie voor religieuze gebouwen. In mijn afstudeerproject vloeien frustratie en fascinatie samen. Ik heb in mijn projecten op de Academie van Bouwkunst altijd geprobeerd mensen samen te brengen, ontmoetingen te organiseren en sociale en eerlijke gebouwen te maken. Mijn afstudeeropgave wordt het sluitstuk van mijn zoektocht naar een gebouw dat mensen samenbrengt.

Meer informatie: www.eenzielvoordevinex.nl

Terug naar lijst
Delen