Eva Radionova

Eva Radionova

Opleiding
Landschapsarchitectuur
Lichting
2011

De vergeten Yauza-rivier

De cultuur en geschiedenis van de stad Moskou is sterk gerelateerd aan de rivieren die erdoorheen lopen. Door de eeuwen heen varieerde de functies van de rivieren van een defensiestructuur tot een publieke functie en waterweg voor industrieel transport. Sinds het midden van de negentiende eeuw hebben de rivieren geleidelijk hun publieke functie verloren en werden zij gedempt, gekanaliseerd of ondergronds gemaakt. Door de exponentiële bevolkingsgroei in de stad gedurende de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw en de schaarste van beschikbare publieke ruimten als parken, rivierkaden en tuinen, heeft Moskou zich ontwikkeld tot een moeilijk leefbare stad.

De Yauza-rivier
Het project betreft de revitalisering van de Yauza, de grootste zijrivier van de Moskou-rivier, die door Oost-Moskou stroomt. Deze rivier, die vervuild is en geïsoleerd is geraakt door autowegen, zal nieuw leven worden ingeblazen. Van een ontoegankelijke achterzijde wordt weer een respectabele waardevolle voorzijde gemaakt voor de omliggende wijken.

Het creëren van waterberging en verbetering van de waterkwaliteit, het verbeteren van de toegankelijkheid vanuit de omliggende wijken, het verminderen van de dominantie van de autowegen die de rivier omsluiten en het omvormen van de rivier tot park voor de omgeving zijn de belangrijkste doelen.

Doel van het project is het creëren van een 'bewust' publiek waterlandschap in Moskou. Door het samenbrengen van de historische structuren van de rivier met de ontwikkelde industriële terreinen, zal een unieke publieke ruimte worden gecreëerd.

Terug naar lijst
Delen