Coen Smit

Coen Smit

Opleiding
Architectuur
Lichting
2011
Website
www.coensmit.com
E-mail
coensmit@gmail.com
Contact
LinkedIn

Het Grote Museum

Op de grens van heide en bos, onderaan de Franse Berg, liggen de funderingsresten van ”Het Grote Museum”. Overwoekerd door mos, varens en stuifzand is de monumentaliteit van een nooit voltooid bouwwerk voelbaar. Vanuit de fascinatie voor deze funderingsresten en de ongrijpbare droom van Helene Kröller-Müller, presenteert Coen Smit zijn ontwerp gemaakt op het terrein van het Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park de Hoge Veluwe voor twee museumhuizen.

Twee gebouwen, waarbij de ruimtelijke ontwikkeling van het interieur en de routing van de bewoner en bezoeker voorop zijn gesteld. De materialisering van beide gebouwen gaat een bijzondere relatie aan met de kunstcollectie en de natuur.

Het kleine museumhuis is een werkhuis voor een artist in residence. Het grote museumhuis bevat naast een beeldenroute, ruimtes voor overnachting van bezoekers en een restaurant.

De ontwerpen zijn gestoeld op een uitvoerig historisch onderzoek naar de achtergronden van Helene Kröller-Müller, de grondlegster van het museum. Het onderzoek richt zich op de oorsprong van haar kunstverzameling en de wijze waarop zij de verzameling openbaar heeft willen maken. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de landschappelijke ontwikkeling van de locatie. Deze onderzoeken hebben geleid tot het vaststellen van de uiteindelijke opgave en het bepalen van een exacte plek voor de inplanting van de twee gebouwen. Een ontwerp met een nieuw programma en daarmee een uitbreiding voor de toekomst van het huidige Kröller-Müller Museum.

Een ontwerp dat onderdak biedt aan bezoeker, kunstenaar en de collectie van het Kröller-Müller Museum. Een Museumhuis.

Terug naar lijst
Delen