Lees meer op de website van Tabula Scripta

Lectoraat Tabula Scripta

Sinds november 2014 geeft architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade invulling aan het lectoraat Architectuur. Het lectoraat is gericht op de rol, middelen en vakmanschap in de conditie van de Tabula Scripta, of: ‘het beschreven blad', waarin de context niet wordt gezien als een beperking, maar als een kans om de potenties van de plek te benutten. Inherent aan de aard van het thema, zal er daarbij geen nadrukkelijk onderscheid gemaakt worden tussen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. In februari 2017 zijn Michiel van Iersel en Jarrik Ouburg benoemd tot Fellows van het lectoraat Architectuur. 

Tabula Scripta
Hoe kan de bestaande context opnieuw gelezen, begrepen, op waarde geschat én verder ontwikkeld worden? Hoe kunnen de zorg voor erfgoed en nieuwe ontwikkelingen hand in hand gaan? En hoe kan architectuur vanuit het bestaande anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, van vergrijzing en sociale segregatie tot klimaatverandering?

Het lectoraat Tabula Scripta zoekt antwoorden op deze en andere vragen door middel van een analyse van de 'drivers of change' van heel uiteenlopende plekken en ontwerppraktijken in binnen en buitenland, van historische binnensteden tot naoorlogse buitenwijken en buitengebieden. Het onderzoek richt zich bewust niet alleen op het behoud door transformatie van wat als waardevol wordt beschouwd. De omgang met het niet-beschermde en meer recente generieke erfgoed valt ook onder de studie.

Het drietal richt zich de komende jaren op de verdere ontwikkeling van het lectoraat, waaronder het opzetten van een internationale kenniskring en een publicatie die eind 2018 zal worden gepresenteerd. Ook vinden verschillende onderwijsactiviteiten plaats in het kader van het lectoraat, waaronder gastcolleges, workshops en excursies.

Floris Alkemade

Floris Alkemade (1961) is een architect en stedelijk ontwerper en voormalig partner van Office for Metropolitan Architecture (OMA). Hij geeft lezingen en colleges aan universiteiten in Nederland, België en Frankrijk en is sinds 2004 gastprofessor aan de universiteit van Gent. In augustus 2006 opende Alkemade zijn eigen kantoor en momenteel is hij directeur van FAA en FAA/XDGA. In 2015 is hij benoemd tot Rijksbouwmeester.

Michiel van Iersel

Michiel van Iersel (1978) werkt als curator en urbanist op het snijvlak van de kunsten, erfgoed en ruimtelijke ontwikkelingen. Hij is mede-oprichter van Non-fiction – een cultureel collectief dat onder andere tentoonstellingen en online radio maakt – en van het internationale onderzoeksplatform Failed Architecture. Hij werkte voor verschillende culturele instellingen in binnen- en buitenland. In 2016 was hij Curator van de 7e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Hij is tevens verbonden aan de Rietveld Academie/Sandberg Instituut en is lid van verschillende adviesraden. In 2018 is Michiel van Iersel geselecteerd als Loeb Fellow, een onderzoeksaanstelling van een jaar aan de Harvard Graduate School of Design. 

Jarrik Ouburg

Jarrik Ouburg (1975) werkt als architect en stedenbouwkundige in binnen- en buitenland. Hij studeerde architectuur aan de TU Delft en ETH Zürich en werkte voor gerenommeerde internationale bureaus alvorens hij in 2008 zijn eigen bureau OJO / Office Jarrik Ouburg oprichtte. Sinds 2017 is hij partner bij HOH Architecten. Van 2012 tot en met 2016 was hij hoofd van de masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. In zijn termijn was 'context maken' het verbindende thema voor de opleiding. Vanuit dit thema is ook de onderzoeksvraag voor het lectoraat ontstaan.

Delen
 

Lees meer op de website van Tabula Scripta