Ivar van der Zwan

Ivar van der Zwan

Course
Architecture
Class
2014

Een voorkant voor de achterkant van de Amsterdamse stegen

Via smartphones en internet zijn tegenwoordig ook de verborgen plekken in de stad te vinden. Verdwalen is niet meer mogelijk. Zal deze virtuele omgeving ook invloed krijgen op de gebouwde omgeving?

Op een smartphone kunnen we immers ook achter de façades van de stad kijken waardoor bedrijven en winkels op driehoog-achter ineens vindbaar zijn. Winkels en cafés zijn daardoor niet meer per se gebonden aan in het oog springende locaties. Met mijn afstudeerproject onderzoek ik of het mogelijk is dat deze functies op plekken terecht kunnen komen die nu verborgen liggen, zoals de vele stegen die Amsterdam rijk is.

Het ontwerp rond de steeg Keizerrijk (tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal) omvat 20 woningen, gecombineerd met atelier-/winkelruimte. Het illustreert een scenario om Amsterdam verder te verdichten, maar ook een manier om een nieuwe schaal aan de binnenstad toe te voegen. De publieke route langs daktuinen en atelier- / winkelruimtes maakt dit nieuwe Amsterdam toegankelijk voor alle Amsterdammers: een Voorkant voor de Achterkant.

Mentor: Laurens Jan ten Kate. Commissieleden: Commissie: Laura Alvarez en Holger Gladys.

Back to list
Share