Rimaan Al Dujaili

Rimaan Al Dujaili

Course
Architecture
Class
2020
Email
r.aldujaili@gmail.com

ATOMO

A building for focused self-development.

ATOMO is an autonomous building that is dedicated to self-development. It provides space to escape from everyday distractions. You can reserve cells there of various spatial forms that contribute to and help promote focus and self-development. Communal spaces offer room for meetings, education/training and work areas. The motive for this was the changing nature of education, the growth of in-service training and retraining and – more topical than ever due to the coronovirus crisis – new forms of workspaces.

ATOMO is aimed at a target group that craves focus and self-development, and is looking for a place that offers space for that. The target group is varied: it may be a person undergoing in-service training or retraining, a student, someone from the creative sector or a hobbyist. The first ATOMO building will be in Amsterdam’s Omval neighbourhood. This is centrally located in a residential, working and educational environment. The location is easily accessible and also overlooks greenery and water. ATOMO forms a link between high-rise and low-rise buildings, and between hustle and bustle and peace and quiet.

In the building, the user passes various architectural elements on the way to the cell: the square, the entrance, the wall, the shade garden, the staircase, the common area, the corridor and the cell. Each element stimulates the experience of focus in a unique way. The focus takes various forms, namely concentration, reflection, creation and practise. The layout of the building caters for this. The higher you come, the more cells there are for concentration and reflection, and the lower you are in the building, the more cells there are for creation and practise.

The building has a common area that enables the users to zoom out and where encounters are facilitated. There are meeting places and a lecture hall here. The common area is designed as a large wooden element in an open space that serves as a spatial contrast to the individually-oriented programme. There is a wall between the communal and individual programme, which forms a landmark in the building. The staircase and corridors function as transition zones connecting the hustle and bustle and peace and quiet. The closer you come to the relaxation area, the narrower both the staircase and the corridors become. As a result of this, the spatial experience becomes more directed towards being focused. The individual part consists of the cells made from sober concrete material. The individual cells offer spatial diversity and can be rented per hour, day, week or month.


Graduation committee:: Wouter Kroeze (mentor), Gus Tielens, Simone Drost.
Additional members for the exam: Bart Bulter, Lada Hršak.

 

Back to list
Share