Bram Ruarus

Bram Ruarus

Course
Architecture
Class
2019
Email
bram.ruarus@gmail.com

The Sixth Ring

De Olympische Spelen brengen veel publiciteit, bekendheid en investeringsmogelijkheden naar de organiserende landen en steden. Maar deze Olympische medaille heeft ook een keerzijde, namelijk leegstand, faillissementen, desillusie en verlaten gebieden. The Sixth Ring is een ontwerpstudie naar een permanente locatie voor de olympische spelen, ontwikkeld door de bril van nieuwe bouwkundige ontwerptechnieken.

Lillehammer is de locatie die in mijn ogen het meest geschikt is voor deze nieuw te ontwikkelen visie. In 1994 Heeft Lillehammer de eerste “onafhankelijke” Olympische winterspelen georganiseerd, voorgaande edities van de winterspelen werden georganiseerd in hetzelfde jaar en land als de zomerspelen, mocht het desbetreffende land de winterspelen niet willen of kunnen organiseren ging het weer op voor biedingen.

Buiten dat deze locatie een nostalgische connectie heeft naar de Olympische Spelen zijn hier nog vele andere punten te vinden die dit een zeer goede locatie maken voor een permanente winterspelen. Noorwegen heeft een sterke economie met genoeg budget voor sport, de infrastructuur van de voorgaande spelen helpen mee aan de logistieke puzzel en het klimaat maakt het mogelijk om elk jaar wintersport te kunnen beoefenen.

Het “Olympia parken” in Lillehammer heeft veel potentie om opnieuw op te bloeien tot een levendig wintersportcentrum. Dit centrum wordt vormgegeven als een hybride stadion waar sport, wonen en recreëren samenkomen tot een coherent geheel. Deze mix zal zorgen voor een gezond functionerend gebouw waar in de tussenperiode van de spelen gebruik van wordt gemaakt en zal dienen als een katalysator voor de stad en omgeving.

Het stadion is vormgegeven als een cirkel die de stijgende lijn van het landschap volgt. De kern draait om een standaard ogend stadion welke naar boven uitwaaiert als twee tot een kom gevormde handen, waarin de zitplaatsen overgaan in een steeds steiler wordende helling met appartementen. In het stadion bevinden zich alle voorzieningen die een woongebouw genieten met daar aan toegevoegd een breed sportprogramma in en om het stadion.

Bezoekers benaderen het stadion via het brede plein aan de voorzijde en verplaatsen zich vanuit de foyer naar de zitplaatsen rondom, of komen enkel en alleen voor de sfeer en de community en maken gebruik van de functies aan de gevel en in de omloop. Bewoners benaderen het stadion te voet via de zijkanten en hebben daar een eigen ingang. Binnen verplaatsen zij zich over gesloten galerijen naar de 2 schuine trein-liften. Deze liften brengen de bewoners naar hun eigen verdieping en betreden daar hun woning. Bewoners kunnen ook parkeren op hun eigen verdieping en daarmee een rechte oversteek maken naar hun woning. Vanuit de woningen heeft een iedere bewoner een persoonlijke “skybox” vanuit de woonkamer en vanaf de ruime dakterrassen.

Voor het bereiken van het eindresultaat ben ik erg afhankelijk geweest van 3D modelleer software en Virtual-reality. Door het gebruiken van deze tools heb ik het complexe programma en de verschillende stapelingen mogelijk inzichtelijk kunnen maken en elke stap kunnen testen vanuit het menselijke perspectief.Graduation committee: Rik van Dolderen (mentor), Paul Vlok and Hiroki Matsuura. Additional members for the exam: Jeroen van Mechelen and Jarrik Ouburg.

Graduation committee: Rik van Dolderen (mentor), Paul Vlok and Hiroki Matsuura. Additional members for the exam: Jeroen van Mechelen and Jarrik Ouburg.

 

Back to list
Share