Gedeelde eerste prijs Archiprix 2024

Gepubliceerd op

Op zondag 16 juni maakte een onafhankelijke jury bestaande uit Sereh Mandias, Jeroen van Mechelen, Aura Luz Melis, Wouter Pocornie en Paul Roncken de winnaars bekend van de Archiprix 2024. De prijsuitreiking vond plaats in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Van de 27 gepresenteerde projecten werden er vier als winnaar gekozen en kregen drie plannen een eervolle vermelding. De gedeelde eerste plaats ging onder meer naar twee alumni van de Academie van Bouwkunst Amsterdam:

Burnt: A Tale of Three Fires door Jacob Heydorn Gorski
Landschapsarchitectuur
Het project is erop gericht om bosbranden te beperken tot specifieke gebieden die grotere gebieden beschermen, gebaseerd op inheemse brandpreventiemethoden uit het Front Range-gebergte in Colorado. Het plan richt zich op het herstel van de lokale ecologie door het integreren van vuurbestendige flora en fauna en het vergroten van de veerkracht van door brand getroffen gemeenschappen. Het plan richt zich op meerdere dimensies van het veld en laat een interessante mix van evidence-based ontwerpen zien.

The Eyes Are the Windows to the Soul door Gavin Fraser
Architectuur
Dit project onderzoekt de psychologische en maatschappelijke effecten van visuele beperkingen, waarbij blindheid niet alleen als een fysiologische kwestie wordt gezien. In een voormalig pakhuis in Greenock, Schotland, wordt een oogkliniek met een sociaal programma voorgesteld, waar sensorische architectuur en zorgvuldig ontworpen navigatiesystemen de psychologische veiligheid van bezoekers garanderen.

Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Pilot ‘Open Work’
Dit jaar zet Archiprix een stap verder in het versterken van haar positie als schakel tussen cultuur, educatie en beroepspraktijk met de pilot 'Open Work'. De titel 'Open Work' verwijst naar Umberto Eco's boek 'Opera Aperta', waarin hij begrippen als openheid, onbepaaldheid en ambiguïteit opvat als een voortdurende herziening van betekenissen en zekerheden. Volgens Eco is het (kunst)werk nooit af en laat het voortdurend opeenvolgende interpretaties toe.

Voor deze editie nodigde Archiprix verschillende publieke organisaties en andere partijen uit om hun betrokkenheid bij de ontwerpvragen in de winnende plannen te delen en hun maatschappelijke betekenis te onderschrijven. Aanwezig bij de prijsuitreiking waren:

  • Séverine Kas, Toegankelijkheidsexpert | inclusief ontwerpadvies bij Stichting Accessibility
  • Iris Meerts, burgemeester van Wijk bij Duurstede
  • Caroline Porsius, programmadirecteur Groene Metropool bij Staatsbosbeheer
  • Miguel Loos, Senior Adviseur bij Bureau Spoorbouwmeester
  • Eric Dil, Mooi Nederland: Erfgoedcoördinator / OCW
  • Erik Jutten, Stad in de Maak
  • Jan Willem van de Groep, Gideon, oprichter programma Building Balance
Delen